Регионални

Наближава Великден. Време е за вкусни козунаци

„Самоков 365”

Време е да се подготвим за големия християнски празник Великден, който тази година е в началото на април. Характерни за всяка трапеза са пъстроцветните писани яйца и ароматните козунаци.

И тази година от „Малката пекарна“ ще зарадват своите почитатели с вкусни козунаци. Списъците за записване вече са пуснати, а клиентът може да избира между разнообразни  по пълнеж козунаци. Това се превърна в обичайна практика за празника в последните години за пекарната. Всяка година интересът е все по-голям и списъците едва побират желаещите да си улеснят работата по цялостното приготвяне покрай самия Великден и в готов вид да си закупят козунаци, приготвени по домашна рецепта. Именно по тази причина тази година местата са повече и целият перносонал се е мобилизирал да изпълнява желанията на клиентите си.

Сладкият обреден хляб, традиционно се приготвя за Великден. Символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му. Традиция е на празника на всяка българска трапеза да присъства козунакът. За направата му се изискват много усилия и търпение, поради тази причина в много домакинства не се приготвя, а се поръчва готов. „При приготвянето на козунаците всяка година влагаме много старание, за да се доближават максимално до домашно приготвените. Важно е клиентите да са доволни, че са се спрели именно на нас”, поясни собственикът и един от главните майстори Любомир Санкийски.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close