ЗлободневноОбществоРегионалниСамоков

Набезите в гробищен парк „Ридо“ продължават, потърпевшите се чудят защо няма камери и охрана

 

Анна Манова

Набезите в гробищен парк „Ридо“ продължават, за това алармираха потърпевши. Отново се повтаря познатият вече сценарий на произволно вандалско чупене на паметници. Пострадалите недоумяват как така няма постоянна охрана или поне камери за видеонаблюдение. Или някакъв вид контрол от страна на Община Самоков.

Този път действието се развива около големите християнски празници Цветница и Великден. Отивайки да почетат починалите си близките, хората вместо паметник намират купчина счупени камъни. И то по такъв начин, че дори да не може да бъде залепен, а се налага монтиране на нов.

“Това е пълно поругаване на паметта на близките ни. Много ме заболя, когато видях счупения на много парчета паметник. Поплаках си. Подадох веднага сигнал до полицията, предоставила съм им снимки. Видях, че има и други, който са блъснати на земята. Един паметник е скъпа инвестиция, моят в случая е над 1000 лв.“, пише в сигнала ни потърпевша самоковка.

За подобни случаи писахме и в края на годината, около Задушница, когато плод на груб вандализъм и безочие бяха седем паметни плочи, намиращи се в горната част на гробищния парк. Подавани са сигнали до институциите, резултат за съжаление – няма.

Към тази неприятна ситуация може да се добави и още един сюжет, който се разиграва следобед на 20 април на гробищен парк „Ридо“. Антоанета Чапкънова и нейната сестра оставят своя автомобил в горната част на гробищния парк, малко след помещението на гробарите. Връщайки се намират счупено едно от стъклата на колата и отмъкната намиращата се вътре чанта с неща, приготвени за друг починал роднина. По думите им не са чули нито как е счупен прозорецът, нито са успели да видят кой го е направил.  Не са взети намиращите се други вещи в колата и документи. Станало е много бързо и неочаквано. Подали са сигнал до РУ – Самоков. Но не очакват развръзка.

„След този неприятен инцидент ще ме е страх да идвам на гробище. Това не съм го очаквала. Почти нямаше хора във времето, когато бяхме там. Стъклото е направено на сол. Не разбирам как така няма охрана или камери за наблюдение“, споделя Чапкънова.

Няколко пъти сме поставяли на дневен ред темата за охрана и камери на територията на гробищен парк „Ридо“, която не е никак малка. Паркът се простира на 44 дка площ. Обектът непрекъснато нараства. От общинска администрация поясниха, че няколко пъти е правен опит да се заключва входната врата на гробищния парк между 19:00 до 8:00 часа. Но поради недоволство от страна на хората тази практика е преустановена. В момента, заради извънредното положение, е удължен срокът на обществената поръчка за охрана на общинските обекти до края на извънредното положение. А видеонаблюдението е заложено за изпълнение в рамките на тази година.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close