Самоков

Мястото около тютюневия склад ще има нов облик

Анна Манова

Площадката при бившия тютюнев (червения) склад между улиците „Константин Фотинов“ и „Неофит Рилски“ ще бъде облагородена като част от проекта “_theSpot” в периода между 27 април и 22 май. Това ще се случи на база желанията, нуждите и препоръките на местните жители.

Самоков е част от 10 града, които ще имат възможност да променят облика на някое свое публично пространство. 30 предложения на различни организации от страната кандидатстваха по отворената покана „Да променим 10 населени места в България“, отправена от сдружение BG Бъди Активен. След оспорвана конкуренция на предложения, изготвени от местни неправителствени организации, бяха избрани градовете, в които ще се реализира проект The Spot /Мястото/. Това се случва за първи път в България и е вдъхновена от т.нар. PlaceMaking движение в Европа и САЩ, което предизвиква гражданското общество активно да участва в процеса по сътворяване на атрактивни публични места. София, Карлово, Калофер, Казанлък, Враца, Самоков, Добрич, Берковица, Плевен и Сандански са градовете, в които ще бъдат изградени нови атрактивни публични локации – мултифункционални открити пространства за спорт, култура и социални дейности. Изборът на място се основава на това то да бъде централно, познато и събирателно за повече хора. В Самоков организаторите са се спрели на пространството при бившия тютюнев склад. Като основната идея е да му се придаде нов градски облик.

Ангел Бондов

Облагородяването на пространството преминава през няколко етапа, които се случват през месец май в Самоков. След избор на място идва и обсъждането на идеи за новите визии. Това стана в началото на май /9-11.05/, като екипът на проекта е на Мястото всеки ден от 14:00 до 20:00 часа. През това време те говорят с преминаващите и с децата, които играят там и събират идеи, а тези идеи от своя страна се записват на един винил, намиращ се на площадката. След това следва същинският момент – физическото обновяване, което е в дните между 16- 22 май, когато с подкрепата на доброволци всичко замислено следва да бъде реализирано. Организаторите ще бъдат на Мястото от 10:00 до 19:00 часа. А на 22 май ще бъде официалното откриване на площадката, която се предвижда да бъде с изцяло нов облик. Освен това има идея самото Място да има свое име, отново дадено от участващите доброволци.

„Основната идея е да се създадат нови социални места, на които да се случват различни активности и да бъдат алтернатива на пороците. Проектът е насочен към младите хора между 15-30- годишна възраст. Желанието ни е да създадем едно място за спорт, отдих, мисловни дейности. И жителите да са част от целия процес на облагородяване, особено по-малките – за тях да има възпитателния момент. Да видят, че процесът на направата на нещо ново е труден и да знаят, че като са го направили те или са участвали в създаването му,  е редно да го пазят. Целият процес преминава през три етапа с различна продължителност. В началото е важно да се създаде физическа провокация. Ние поставихме един винил, на които всеки можеше да напише своите идеи за нова визия на пространството. Това е синтез на изготвяне на цялостната визия, където общността е експертът. Проучват се нагласите и вижданията на хората, живеещи там, на децата, които играят там. След това се пристъпва към физическо обновяване на пространството. Имаме много идеи, които смятаме да осъществим с подкрепата на Община Самоков. Предвиждаме изненади на 22 май, когато ще бъде официалното откриване на площадката”, поясни пред „Самоков 365” урбанистът Ангел Бондов. Той участва като част от сдружение „Неформално”, като ще се включи дейно в общо в 5 от градовете в страната, одобрени по проекта – София, Сандански, Самоков, Карлово и Берковица.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close