Слайд категория

Мълчалив протест пред Байракли джамия

bairakli djamiyaНа фаталната дата петък 13 пред Байракли джамия се проведе мълчалив протест. Часът беше 11:30, а самото събитие беше оповестено едва предната вечер на страницата на Община Самоков във фейсбук. Ето защо се събраха много малко граждани, голяма част от тях бяха представители на общинска администрация и медии. Точно в петък в същия час Софийски апелативен съд започна дело по иска на мюсолманското вероизповедание да бъде признато за правоприемник на мюсолманското вероизповедание по време на Османската империя. Удовлетворяване на иска ще означава, че вероизповеданието ще има основание за претенции към т.нар. вакъвски имоти, които основно включват съществуващи джамии и прилежащите площи.

Инициативата е съвместна с общините Благоевград, Дупница и Кюстендил, на територията, на които също има джамии, за които мюсюлманското вероизповедание изявява претенции. Припомняме само, че в края на миналата година при встъпването на длъжност на настоящето правителство Главното мюфтийство заведе дела за още 12 джамии в страната. Според данни в България има около 1550 джамии и подобни по-малки молитвени домове, като около 200 от тях не функционират поради липса на имам и на мюсюлманска общност. А намеренията джамията в Самоков да стане действащ молитвен храм предизвикаха широк обществен отзвук и събра 8000 подписа против.

За момента тези дела бяха „замразени”, защото се очакваше решението на Софийски апелативен съд. В петък пред входа на Байракли джамия символично бяха поставени националното знаме и знамето на община Самоков. Във военната терминология това означава знак за принадлежност на дадена територия. По този начин присъстващите посочиха Байракли джамия – нахапаната ябълка на спора – за своя територия, принадлежаща на Самоков и самоковци. До този момент тя е била културен паметник и част от целия облик на нашия град. И трябва да се съхрани като такъв. Мълчаливият протест продължи около 20 минути. По същото време бдение е имало и в Кюстендил, а в Дупница хората са направили жива верига около мюсюлманския храм. 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close