ЗлободневноРегионалниСамоков

Мъж издъхна пред Спешната помощ в Самоков

„Самоков 365“

Мъж почина пред  Спешна помощ в Самоков. На видеоклип, заснет от близките на мъжа, се вижда как той лежи в безпомощно състояние на задната седалка на автомобил докато чака появата на медик.

Близките потърсили дежурния лекар, но се оказва, че такъв в момента няма. Лекарят, който вчера е бил на смяна е придружавал с линейка до столицата друг спешен случай. На смяна е останала само медицинска сестра.

Петър Илиев е племенник на починалия мъж. Пред екип на Нова ТВ той сподели, че чичо му е имал бъбречна недостатъчност и получил криза. Затова семейството реагира и го откарва с личния си автомобил в търсене на съдействие от страна на Спешната помощ в града. На смяна откриват само медицинската сестра. Мъжът изпада в безсъзнание. И след това почива. По думите на близките повече от половин час чакат помощ от медик.

„В този момент реанимационен екип, в който е и дежурният лекар от Спешна помощ, са пътували за София с пациент в животозастарашаващо състояние. На работа е останала само една медицинска сестра. Тя няма право да извършва никакви дейстивия, без ръководството на лекар. По думите на колегите в Спешното в Самоков мъжът е докаран в състояние несъвместимо с живота“, каза  Катя Сунгарска – говорител на ЦСМП – София.

Тя подчерта, че филиалите на Спешна помощ в областта не са спешни отделения на болниците. А работното място на спешните екипи е в линейките. Тя поясни също, че пациентът е на хемодиализа и е с увредено общо състояние. Дежурната сестра в Спешното отделение е познавала пациента, отзовавали са се и друг път при нужда. Сунгарска подчерта, че в рамките на 6-7 минути е дошъл лекар от болницата с още една сестра. Направен е пълен обем на реанимационни действия.

На смяна в Спешния център обикновено са един лекар и две сестри, които отговарят на дежурството си за Самоков и региона.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close