Култура

Мъжки вокален квартет „Самоков”

Зоя Станкова

%d1%82%d0%be%d1%88%d0%b5%d0%b2-2
1956 година бележи едно ярко „рождение” в културен Самоков – създаването на Мъжки вокален квартет „Самоков”.
Потребността самоковското управление на МВР да се представи на окръжния преглед на художествената самодейност в София се оказва поредната успешна стъпка в обогатяване музикалния живот на града ни. При сформирането си квартетът е в състав: Димитър Шаклев – бивш солист на военния ансамбъл, Христо Тошев, Иван Григоров и Веселин Хаджииванов, под съпровода на акордеониста Любен Попвасилев. Успехът им не закъснява, на прегледа мъжкият квартет печели първа награда, а в този си състав е от годината на създаването си до 1958 година.

%d0%ba%d0%b2%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b5%d1%82

От 1958 година творческият колектив леко се изменя и в него участват: Димитър Шаклев, Иван Григоров, Христо Тошев, Огнян Япраков, вече под съпровода на Борис Стрински.
В този си състав през 1859 година се явяват на първия републикански фестивал и вземат трето място, както и бронзов медал.
В периода 1959-1964 година квартетът е в състав: Димитър Шаклев, Иван Близнев, Христо Тошев и Огнян Япраков, съпровод – Борис Стрински.
В 1965 година съпровода вече е на Иван Тосков, а изпълнители са: Димитър Шаклев, Иван Близнев, Христо Тошев и Огнян Япраков.
Този „вид” на самоковския квартет им носи награди – екскурзионно летуване и участие във „Варненско лято”, тъй като е безспорен първенец в изпълнението на възрожденски песни на окръжния преглед по случай деветдесетгодишнината от Априлската епопея, чествана през 1966 година.

За едногодишен период от 1967 до 1968 година съпроводът е на Димчо Тосков, а в квартета са: Димитър Шаклев, Димитър Явричев, Христо Тошев и Огнян Япраков.
В същата 1967 година се представят отлично на надпяване в град Копривщица, пеят на националната конференция на библиотекарите в Самоков, съвместно с Гюрга Пинджурова, Димитър Йоцов и Коста Цонев, след което се представят със самостоятелен концерт в Боровец по повод стогодишния юбилей на Христо Максимов и концерти за здравните работници, за огнеборците в града, за учителите в село Зимевица, за туристическия празник на връх Мусала. Имат съвместни участия със смесен хор „Рилкса песен”, както и вземат участие в заключителния концерт на всенародното надпяване в зала „България”.

През 1968 година в мъжкия вокален квартет се включва д-р Андрей Андреев – дългогодишен хорист, заедно с Димитър Явричев, Любен Карабельов и Огнян Япраков.
От същата година, а именно 1968, постоянен корепетитор, до „края” на състава, става Михаил Янков.

Още множество концертни изяви бележат пътя на самоковските изпълнители през този период: 90 години от Освобождението на България, 100 години от рождението на Горки, изпълнения пред работниците от текстилните фабрики – „Рилски лен” и „Слатина”, окръжен събор за прослава на хайдутството в Копривщица, IX световен фестивал на младежите и прочие.
В 1969 година е направен първият запис на квартета за радио „София”, а в 1971 година вземат участие във фестивал на руската песен.
През 1972 година изнасят концерт в Центъра за култура на унгарското посолство.
Бронзов медал вземат и на Петия републикански фестивал.
„1980 година е печална за квартета. Отива си от живота прекрасният тенор Димитър Шаклев. За кратко време го заменят Георги Михайлов и Георги Дашин…”, пише в материал за местната преса корепетитора на квартета – Михаил Янков.

През 1981-1986 година в квартета пеят д-р Андрей Андреев, Димитър Явричев, Христо Тошев и Огнян Япраков, а в 1986-1989 година в него са: д-р Андрей Андреев, Любен Карабельов, Огнян Явричев. Съпроводът е от Александър Дамянов – изявен китарист и Михаил Янков.

От 1899 до 1993 година в мъжкия състав пеят: Благовест Ангелов, Димитър Явричев, Любен Карабельов. Огнян Япраков. СЪпровода продължава да бъде от Александър Дамянов и Михаил Янков.
През ’93-та година вземат трета награда на фестивала „Златен кестен”, който се провежда успешно и днес в град Петрич, а на следващото му издание грабват първото място.

А след това? Отново успех и гордост за квартета и за самоковци – едночасов концерт, който бива излъчен на живо по радио „Благоевград”.

Издаване, с подкрепата на местни предприятия и фирми, на аудиокасета със стари самоковски песни, разработени от А. Карастоянов, Г. Тимев, К. Драгнев и М. Янков – „Самоковски песни”, която от много време не може да бъде намерена в музикалните магазини, а и вече времето на касетите е отминало. И все пак, това не се губи, защото е безценно за нашата музикална култура, особено на местно ниво!
Квартета има заснет за Българската национална телевизия видеоклип на песента „Камбана бие, Митро”.
В периода 1993-1995 година в квартета пеят: Благовест Ангелов, Димитър Явричев, Любен Карабельов и Огнян Япраков. Александър Дамянов и Михаил Янков продължават да отговарят за съпровода на самоковските гласовити мъже.
На самата Бъдни вечер, през 1995 година, мъжки вокален квартет „Самоков” изпълнява коледни песни в ефир по Българската национална телевизия.

Последната промяна в квартета е през същата година, когато хората, съпровождащи песента не се променят, но изпълнителите са: Христо Пейчинов, Ангел Иванов, Любен Карабельов и Огнян Япраков.
В юбилейния за състава концерт, посветен на неговата 30-годишнина участие вземат Благовест Ангелов, Огнян Япраков, д-р Андрей Андреев и Любен Карабельов. Съпроводът на акордеон е на Михаил Янков, а на пианото е Цветанка Попова.
Хубаво е да споменем, че също за десетата и двадесет и петата годишнини на състава са били организирани чествания.
И какъв по-хубав завършек, макар със съжаление, че квартетът вече не съществува, от думите на професор Васил Захариев по повод 25-годишнината на квартета: „Прекланям се пред голямото песенно творчество на Мъжкия вокален квартет и му пожелавам дълги десетилетия да ни радва със своите песни”.
В 1999 година квартетът спира да съществува. В 40-годишния си творчески път той претърпява промени в състава си, но прославя успешно града и името си.
 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close