ОбществоРегионални

Мъжката певческа група от Бели Искър грабна „Златното бобче” на „Бобфест” –а в Радуил

Анелия Балабанова

В един американски филм се казва, че „Дори и ангелите ядат боб”. Какво остава за радуилци например. В селото бобът е „царят на трапезата” откакто се помнят. Затова и „Бобфест” му отредиха с гости от близо и далеч, за да помни старо и младо какво е станало. Фестивал за чудо и приказ се оказа 17-тото издание на проявата, което се проведе тази събота и неделя. Празничен водосвет и гръм на бобено топче постави началото. Различни изложби и изненади, подготвени от организаторите на „Бобфест” –а – Община Самоков, кметството в с. Радуил и НЧ „Христо Ботев – 1903” изпъстриха програмата. В нея се изявиха десетки групи и състави от страната и чужбина в потвърждение на максимата, завещана от покойния Гебо, че човек и добре да живее бобът го засища и владее”. На сцената в рамките на двата фестивални дни излязоха групи от страната и чужбина – представители на Елин Пелин, с. Доганово, гр. Божурище, Пазарджик, Дупница, София, Кюстендил и др. На сцената се изявиха и местни състави от Ярлово, Бели Искър, Драгушиново, читалище „Младост – 2003”.

Жури с председател Бинка Добрева –народна певица и Валентин Иванов -хореограф  имаше за задача да определи най-добрите. Голямата награда „Златно бобче” отиде при ЖФГ „Здраве” при НЧ „Отец Паисий – 1919” от Сандански с  ръководител  Николина Манолева и МПГ „Орлови скали” при НЧ „Стойне Ангелов – 1932” – с. Бели Искър с ръководител Страхил Галев.  ФГ „Дупничанка”  от НЧ „Пенчо Славейков – 1978” гр. Дупница с худ. р-л Ивайло Сильов получи отличието, връчено от името на кмета на Радуил – Любомир Димитров. Гостите от ЗПОРК – Радовиш /Северна Македония/ спечелиха приза и сърцата на публиката . По време на 17-тия „Бобфест” организаторите раздадоха и 20 медала „Златен Фасулицър”.

След двата фестивални дни в събота и неделя /31- ви август и 1-ви септември/ остана споменът от едно незабравимо и приятно изживяване с дъх на бобена чорба. То ще остане да витае във въздуха до следващия „Бобфест”.  Времето и мястото са известни. Отново през  септември и отново в Радуил ще поканят малки и големи на международен фолклорен фестивал.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close