Спорт

Мурат Бостанджъ и Онур Ватансевер спечелиха рали „България“

бостанджъХристиана Видинова

Успешно завърши 46-то издание на рали „България“, състезателите изминаха общо и през трита дни (17-19 юли) 512.21 км, като от тях 196 км бяха състезателни. На откриването на ралито момчетата от  “Extreme Attack” приповдигнаха усилено адреналина на центъра, като направиха стънт демонстрации, а в събота, в късния следобед, шоуто продължи с дрифт изпълнения на булевард „Искър“. Сред официалните гости на състезанието присъстваха министърът на  младежта и спорта – Красен Кралев, който даде и официалния старт на рали „България“ в петък. “Вече няколко десетилетия Рали “България” привлича състезатели и се утвърждава като най-авторитетното автомобилно състезатие у нас, чиито традиции съхраняваме и развиваме през годините. Убеден съм, че тези традиции имат своите измерения в бъдещето и че автомобилният спорт има многобройни привърженици и почитатели в България. Пожелавам успешен старт и отлично представяне на всички участници в рали шампионата. Вярвам, че рали “България” 2015-а ще бъде пример за безопасност!”, каза при откриването на състезанието министър Красен Кралев.

Също народни представители на региона, заместник-областният управител на Софийска област – Николай Николов, кметът на Община Самоков – Владимир Георгиев, председателят на Общински съвет – Самоков – Силвия Стойчева и др.

“Надявам се всички състезатели да останат с много добри впечатления от ралито. Пожелавам успех и нека тази година да бъде по-добро състезание с перспектива да бъде такова и в бъдеще. На моите съграждани пожелавам да се наслаждават на адреналина по време на надпреварата”, каза кметът на Самоков Владимир Георгиев.

Преди официалното откриване на Рали „България“ – пилотите Крум Дончев и Екатерина Стратиева и пилотските екипажи от Hyundai Racing Trophy– Дочо Цвятков/Линда Багерова и Григор Григоров/ Янаки Янакиев и ст. инсп. Любомир Рангелов – сектор „Пътна полиция” при ОДМВР взеха участие в кампанията за  безопасност – „Състезания, но не на пътя, безопасността е пътят”.

46-то издание на рали „България“ бе спечелено от шампионите на Турция – Мурат Бостанджъ и Онур Ватансевер (Ford Fiesta R5). „Посвещавам тази победа на Тодор Славов, сигурен съм, че ако той беше сред нас, щеше да се бори за победата и дори да я спечели. За нас беше много важно да спечелим това състезание, което е в памет на Георги Янакиев и Тодор Славов, двама много скъпи наши приятели. Много добре организирано и трудно състезание, но аз не съм очаквал и друго от рали „България”, много качествено асфалтово рали”, сподели Бостанджъ пред topsport.ibox.bg

Рашид Ал Кетби пък успя да си осигури второто място, въпреки изоставането си в събота, като спечели и петте отсечки в неделя. Кетби остана на 39.6 секунди от Бостанджъ. Начело във временното класиране на Европейския трофей по рали на ФИА за 2015 година с 198 точки излизат, именно Рашид Ал Кетби и неговата навигаторка от Германия – Карина Хеперле, а втори с 156 точки остават Мурат Бостанджъ и Онур Ватансевер. Но този уикенд нещата може да се променят, тъй като предстои рали „Босфора“, където двамата пилоти ще продължат да се борят за трофея.

 „Много съм радостен, че след като над една година не бях карал на асфалт, тук успях да се преборя за второто място. Благодарен съм на организаторите на ралито, тъй като състезанието е на много високо ниво и стана много интересно. Аз също ще се боря за победата в Турция тази седмица и искам титлата в Европейския рали трофей, така че рали „България” се оказа ключова надпревара за битката в ERT. Този път спечели Мурат, но другия уикенд ще е различно. Обещавам му. Но той е много бърз и може би няма да успея да го победя в борбата за ERT. – сподели Рашид Ал Кетби пред auto-press.net

В спор за третото място влязоха българските пилоти Георги Василев/Стефан Добрев (Mitsubishi Lancer Evo IX) и Борис Григоров/Ангел Башкехайов (Citroen C2 S1600). До предпоследната 13-та отсечка Василев държеше третата позиция, но с 21,5 секунди бе задминат от Григоров и така той си осигури призовото трето място.

Рали „България“ завършиха успешно 10 от 19 стартирали екипажи.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close