Общество

Музика и родна песен нас навек ни свързват

Анелия Балабанова

 Samokov 2Народното творчество оживя насред австрийската столица Виена. Градът беше  домакин на тридневен фолклорен фестивал „Златен пендар”, който се проведе от 10 до 12 юни.  Зрителите имаха възможност да се насладят на  авторски спектакли с фолклорни мотиви както и да погледат отблизо изпълненията на фолклорни групи от България и чужбина, които показаха своите автентични народни танци и прелестните носии на своята родина.

Фестивалът се организира от фолклорна група „Пендари Виена“ с участието на Българската културно-просветна организация„Кирил и Методи“, и съдействието на Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ и Културния отдел на община Виена. Фестивалът се провежда под патронажа на Н. Пр. Елена Шекерлетова, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Австрия.

 

„Днес сме се събрали, за да се порадваме на песните и танците, на обичаите и багрите на нашите народи. Който пее зло не мисли, казва една поговорка.

Който не познава и не обича музиката и обичаите на своя народ е затворен и към чуждото. Който се докосне до песните и обичаите на другите народи не може да не ги уважава и обича.Това  е наш общ празник, и ние сме горди, че танцова група „Пендари” прие предизвикателството да организира този международен фолклорен фестивал!” – заяви в приветствието си Бойчо Дамянов, председател на културно-просветната организация “Кирил и Методий”- Виена. Изявиха се формации от България, Хърватска и Сърбия.

 

Радващо беше и родното участие – на оркестър «Самоков», който е на сцената и по различни частни мероприятия вече 35 години. Как са се озовали там и дълъг ли е пътят от България до Виена разказва кларинетистът Симеон Велчев. Той е завършил музикална педагогика в Благоевград и от 17 години е част от оркестъра. Поканата за Австрия идва по време на едно от участията им – на събора в Горни Богров. „При нас дойде доц. Веселка Тончева. Попита ни дали сме съгласни да участваме като гост-музиканти на фестивал във Виена  и ние се съгласихме” – споделя музикантът. Така по стечение на обстоятелствата четирима човека от оркестър „Самоков” – Илия Илков /тъпан/, Георги Биков /акордеон/, Георги Казаков /синтезатор и акордеон/ и Симеон Велчев /кларинет/ се озовават  в австрийската столица. Не пътува само Иван Велчев – бащата на Симеон, който е също кларинетист.

„Свирихме само български фолклор. Изключително сме доволни от участието и искаме да изкажем благодарности на организаторите за топлото посрещане. Репертоарът ни е предимно  българска народна музика. Знаем, че не е много комерсиално. Други неща се слушат и предпочитат, но това е което на нас ни харесва и обичаме да изпълняваме. До момента не сме имали други участия в чужбина, но с изненада установих, че зад граница българите си обичаме повече фолклора. Хората, които видях бяха изцяло отдадени на тази кауза – да запазят българското. И първия, и втория ден на фестивала пяхме, защото бяхме с апаратура. На третия ден бяхме на площад „Карлсплац” и свирихме без апаратура” – разказва още Симеон. Завършекът на тридневната фиеста е голямо и пъстро хоро. Извито не на мегдана, а в центъра на Виена. То обаче не слага край на вълнуващото пътуване. Музикантите от самоковския оркестър се сдобиват с покана да открият летните литературни четения в Братислава, организирани от Българския културен институт и провеждани под патронажа на кмета на Старе место. Ние не се надяваме, че това е само поредният, но не и последен повод за гордост с български адрес. И че предстоят още незабравими мигове на общуване и веселие, с обмен на много положителни емоции и енергии между народите и културите.

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close