ОбществоРегионалниСамоков

Музикални изпълнения, стихове и награди от литературен конкурс по повод Деня на музиката и поезията  

Анна Манова

С множество музикални изпълнения, стихове на самоковски творци и награди от литературен конкурс премина 1 октомври – Международният ден на поезията и музиката. Организатори на мероприятието, което събира на едно място местни творци от различни сфери, са Младежки дом, читалище „Младост” и сформираното преди малко повече от година Сдружение на писателите в града.

Началото на празника бе поставено от домакина на събитието – Латинка Щъркелова, която сподели, че музиката има това приятно свойство да дарява спокойствие, настроение и да пренася в нови хоризонти. Очарованието й се засилва ако към нея се добавят стихове. Щъркелова не пропусна да поздрави и възрастните хора, които също имат свои празник на този ден, както й всички вярващи, защото 1 октомври е храмов празник на Девическия манастир в града.

Пред сцената бе подредена изложба от ръчно изработени неща, дело на членовете на клуб „Арт палитра“. През декември ще се проведе традиционният базар, а събраните средства ще бъдат дарени в помощ на децата в ЦНСТ. „Пчеличките“ от клуба Ния Малчева, Виктория Маркова, Даная Славкова, Мелина Славкова, Кристина Костова, Георги Аврамски и Иван Савов са изработили множество нови артикули като плетени гривни, моливници, кутии за бижута и картички. Щъркелова, която е й ръководител на арт клуба награди децата.

В празничната програма със свои изпълнения на акустична китара се включиха талантливите музиканти от „Акустика”, под ръководството на Христо Христов. Изненада в програмата бе изпълнението на авторска мелодия, композирана от Лора Генова. Произведението носи името „Лято 19“.

Между изпълненията на китара прозвучаха стихове на местни автори – Васил Софин, Иван Ненов и Васил Лазаров. Те бяха представени от Яна Василева, член на Сдружението на писателите. Това лято за първи път Сдружението на писателите организира литературен конкурс за лица до 30 години. И награждаването на отличените се проведе тематично на 1 октомври. Жури в конкурса бяха Яна Василева, Георги Захов и Христо Христов. Председателят на Сдружението Васил Лазаров връчи наградите, като подчерта, че очакванията на организаторите са били повече хора да се включат, но въпреки това са получили произведения с художествена стойност. Конкурсът бе в две направления – поезия и проза. Първа награда тази година не бе присъдена. Но бяха връчени две втори места на Николай Караиванов за разказа му „Стореното добро винаги се връща” и на Аника Донева за стиха „Моето детско желание”. Третото място бе за Петя Субева и разказа „Перо от пеликан“.

Заключителната част на програмата беше поставена от изпълненията на Маргарита Бочева, съвместно с китаристите от „Акустика”.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close