МотокросРегионалниСамоковСпорт

Мотополигон “Ридо” – емблема на Самоков и историятa на мотокроса

Малко са градовете, чиито имена са така здраво и благодатно свързани с развитието на един спорт, както Самоков и мотокроса. В дългия път през годините Рилската столица измина непосилното за други разстояние от градче на мотоциклетни ентусиасти до център на световния спорт!

Сега малцина се връщат към спомена за онези години, след победата на социалистическата революция у нас, когато за първи път от средство за придвижване мотоциклетът става средство за състезание. София – Калково – Самоков – Станке Димитров и обратно, бе маршрутът на едно от първите моторни състезания у нас. Сега само умиление може да предизвикат видът и мощността на онези машини ДКВ със своите 125 и 350 куб.см., с които мотоциклетизмът получи пътен лист в живота. В онези години обаче те бяха моторната стихия, понесла с гръм и пушилка надеждите за добро бъдеще. Впрочем стихия, укротена от силните и опитни ръце на хора като Андон Босев, Христо Стойнев, Михаил Стойнев, Георги Босев, Петър Буранов, Христо Гуцалски … САМОКОВЦИ, от край време хора на техниката, даваха живот на новото в света на машините .

После, някъде към 1955 г., започва да се налага с дързостта си едно ново поколение състезатели: Георги Янакиев, Любен Лазаров, Милчо Босев, Коста Спасов. Наистина много огън и непримиримост трябва да е горяла в младежките им сърца, за да преминат ситото на изпитанията, призвано да отсее ненужното и да остави за историята само имената на големите.

Паметна ще остане 1958 г. Тогава Авто-мото клуба на Самоков закува първия състезателен мотоциклет, с изключителната заслуга на председателя на клуба Милко Симов. По това време се организира и първото модерно състезание с участието на най-изтъкнатите състезатели от цялата страна. Поставено е началото – Самоков да бъде домакин на най-значимото  събитие в мотокроса.

Незабравима остава датата 12 август 1979 г., когато пътят на световния мотоциклетен спорт за първи път премина през Самоков и Рилската столица става един от дванадесетте центъра на шампионата на планетата. Затова не малка вина има Георги Янакиев. Първо искаше да даде на Самоков победи и успехи. След това да свърже любимия си град със световния спорт, а пътят между тези две мечти е низ от битки, години, успехи. И Георги Янакиев успя. След май 1981 и 1983 г., когато на „Ридо“ се проведоха кръгове от Световния шампионат в клас 250 куб.см., а по-късно и в клас 125 куб.см., нямаме как дане се гордеем, че мотополигон „Ридо“ е част от красивия и величествен Самоков.

Преминавайки през всичко това няма как да не споменем имена като Чавдар Тричков, Милчо Михайлов, Владислав Босев, Емил Ахтаподов, Иван Сандев. Отново имена на дръзки и смели самоковци, оставили ни поводи за гордост. След тях следва още един самоковец, оставил името си в мотоциклетния спорт – Красимир Пенев.

И след всичко това стигаме до наши дни, където самоковският мотокрос все още е в разцвета си. Тук идват имената на младите и талантливи самоковци, които продължиха да се борят за да запазят историтя на нашият град. Имена като Петър Пенев, Васил Георгиев и един от най- смелите самоковци, който доказа, че Самоков никога няма да загуби мотоциклетния спорт и винаги ще има с какво да се слави и гордее, а именно Янко Ташев – многократен републикански, балкански, източноевропейски шампион, който в момента е председател на МСК „Ридо“- Самоков и продължава неуморимо да следва и изпълнява дълга си.

Мотополигон „Ридо“ е част от сърцето на красивия Самоков. Част, с която всеки един самоковец трябва да се гордее и да пази.

Миролюба Ташова 

www. samokov.info

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close