Местен бизнес

Мотивация и бизнес – продължавай напред, дръж на мнението си и винаги вярвай в себе си

bilyana stamovaАнелия Балабанова

В последно време все повече се усеща липсата на умения и компетеции в човешките ресурси. Бизнесът едва ” удържа” да се бори с недостига на подготвени кадри. Заблуда за персонала…заблуда и за бизнеса. Как може да се излезе от тази патова ситуация при положение, че квалификацията на персонала, развиването на неговите компетенции и умения все още се счита едва ли не за „мисия невъзможна” в страни като България. Само, че това не е така, тъй като, макар и бавна, промяната е факт. Все по-осезаеми стават усилията в посока личностно развитие, полагани от работниците и служителите, а и от самите работодатели. На този фон не е учудваща появата на организации като „Skills up business” – LTD, които подпомагат този процес, за да докажат, че няма невъзможни неща. Подробностите – от бизнес консултанта Биляна Стамова.

 

Ще споделите ли за нашите читатели как възникна идеята за създаването на „Skills up business” и смятате ли, че подобни организации имат бъдеще?

Социалната отговорност ме подтикна към идеята, защото хората имат нужда от компетенции и умения, а не само от квалификация, за да бъдат адекватни на пазара на труда в България. Именно това е основната причина, поради която компаниите търсят работници, а работниците – работодатели.  Голямо противоречие на обществеността, но пък от друга страна е стимул към хората, търсещи работа да откриват и изграждат нови умения. С промяната на времето и усъвършенстването на технологиите се налага да изграждаме нови навици, умения и да търсим промяна. Така се появи идеята да създадем „Skills up business”, която да работи, предлага консултантски услуги, работа по проекти, изготвяне на бизнес проекти и да довежда до ефективност  както работниците, така и самите фирми чрез обучения и семинари, тренинги, тиймбилдинги, личностно развитие и мотивация. Организираните събития завършват със сертификат за преминато обучение. Причините, които налагат да съществува такава фирма, която да помага на хората са безработицата, недостигът на кадри, трудно намиране на подходяща работа, минимални заплати, конфликти в работата, натоварено работно време, манипулации на работното място, некачествен мениджмънт…и много други. Те показват нуждите на цялото ни гражданско общество. Затова има и безработни – работодателите търсят, но не откриват квалифицирани кадри.

 

Съвсем наскоро се проведе един такъв мотивационен семинар за безработни. Разкажете повече подробности?

На 7-ми октомври „Skills up business”, съвместно с Дирекция „Бюро по труда” и Община Самоков,  проведе мотивационен семинар за безработни лица, който целеше да ги насочи към развитието на лични умения, навици, както и към промяна в мисленето, за да са адекватни на изискванията, които имат работодателите. На него пролича голямата и спешна нужда от провеждането на такива семинари за получаване на компетенции във всеки един отрасъл. Хората са демотивирани и невярващи в себе си, не получават достатъчно възнаграждение. Причините за това са свързани с липса на умения и компетенции, които се изискват в днешния свят – комуникативни умения, работа/ръководене на екип, лидерство, иновативност, дигитални компетенции, разрешаване на конфликти и качества като отговорност, навременност, точност и др. Само висшето образование и квалификация без прилагане не дава умения, нито опит.  Всеки човек, който иска да получава по-добри доходи, да развива себе си в дадена фирма, да израства, да получава бонуси, трябва ежедневно да се грижи за получаване на умения и компетенции.

Да завършим нещо позитивно….

Няма нищо невъзможно. Вземи нещата в свои ръце – какво ще направиш с живота си, зависи единствено от теб. Притежаваш всичките ресурси време и инструменти, от които се нуждаеш.   Важно е да имаш воля и желание за промяна. Осъзнаеш ли това, първата и най-важна стъпка към успеха е направена. Грешките не трябва да са мотив и пречка,  за да спреш да опитваш. Или както казва Паулу Коелю: „Това, че си се провалил веднъж, не означава, че ще се проваляш във всичко”. Важно е да намериш сили и да се изправиш, когато си паднал. Мисъл на една велика жена – Мерилин Монро е: „Продължавай напред, дръж на мнението си и винаги, винаги вярвай в себе си. Защото ако ти не вярваш в себе си, кой ще го направи”, и е абсолютно вярна.

Може да ни откриете на: www skillsupbisiness.eu, email: office@skillsupbusiness.eu и тел.0887863672

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close