Седмицата

 „Мостове на културен диалог” – един успешен проект завърши 

proekt1Анна Манова

Миналата година на 11 ноември в ОУ „Митр. Авксетий Велешки” беше открит проектът „Мостове на културен диалог”, с продължителност от 12 месеца. Общата му стойност възлиза на сумата от 89 795 лв, а негов ръководител е Даниела Трохарова.  Финалът и равносметката от реализираното се състоя на 10.09.14 г. в новата компютърна зала на училището, намираща се на втория етаж.

Проектът беше насочен към постигането на всеобхватната дългосрочна цел на ЕС за устойчиво развитие, заложена в Договора за ЕС и Стратегията за устойчиво развитие на ЕС. Реализираните в проекта дейности са в унисон с целите на Приоритетна ос 4 на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, а именно по-успешна социална и трудова реализация на хората чрез подобряване на условията за равен достъп до образование чрез „учене през целия живот” с основна цел „достъп до образование и обучение за групи в неравностойно положение”.

Основната цел на проекта е предлагане на иновативни подходи на обучение, водещи до успешна социална реализация на деца и ученици от ромското етническо малцинство в община Самоков. Беше предложен десеграционен модел за ромските деца, застрашени или вече попаднали в състояние на изключеност. Закупени са 12 компютърни конфигурации по една от основните заложени дейности „Моят приятел компютърът”, в следствие на което в момента училище „Mитр. Авксентий Велешки” може да се похвали с една модерна компютърна зала за нуждите на ученици и учители. Друга важна придобивка са новите фанфарни инструменти за фанфарна музика, чиито ръководител е Даниела Георгиева. „Оркестърът е канен на всички общински събития, открива и закрива празници и ние изпитваме гордост и съпричастност с неговите изяви”, подчерта ръководителят на проекта Трохарова.

Към проекта са създадени още танцова формация „Самодиви”,  клуб „Млад велосипедист”, като са издадени и няколко учебни помагала – „100-те национални обекта”, „Краезнание”, клуб „Млад велосипедист”, клуб „Фанфарен оркестър”, ”Театрална група”,”Моят приятел компютърът”, „Танцова формация” и „Детски хор”. Бяха осъществени и две екскурзии по дейността „Заедно да опознаем родината” до Етъра и Бачковския манастир, в който взеха участие учениците от 4 до 7 клас. Като фирмата изпълнител „Сдружение НМБР” София направи два жеста към училището – екскурзия за най-малките до Цари мали град и цветен принтер на стойност 800 лв.

Учителите, които взеха участие в реализацията на разнообразните дейности са: Генадиева, Найденова, Стоянова, Оцетова, Дамянова, Чамов, Бонева, Щупалова, Иванова, Георгиева, Крамарска, Спасова, Хаджийска, Таинова, Динева. Те подчертаха, че по този начин са предоставени различни дейности и ангажираности на децата, които ги обогатяват и съответно това помага и на учебния процес. Директорът Чамов също изрази своята благодарност към изпълнителите и участниците в проекта, като заяви желание за съвместна дейност по още подобни проекти. „Много съм доволен, че фанфарният оркестър се завърна в училището. Преди около 30 години тук имаше такъв и беше много голяма гордост за всички ни, сега отново съм горд и щастлив с това, което имаме!”, обобщи Чамов.

„Благодаря на ръководството на ОУ „Митрополит Авксетий Велешки” гр. Самоков за безрезервната подкрепа по реализираните дейности, благодаря на всички ръководители, които със своята работа допринесоха това училище да бъде по-атрактивно и желано за посещение”, каза за финал Даниела Трохарова. Тя ще продължава да работи в насока за развитие на училището и кандидатстването им в различни проекти – следващият е за униформи за всички ученици от 1-ви до 8-и клас.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close