Общество

Момчил Атанасов и новата му „Надморска височина”

Анна Манова

момчил4Когато става въпрос за човек, който е космополит и може да бъде открит в различна точка на света, един от хората, които напълно отговарят на подобен тип описание, е самоковецът Момчил Атанасов. С музиката и с интернационалната си група OPEN SOURCE TRIO /ОST/ успяват да обиколят почти цяла Европа, пък и не само нея. Босият пианист е любител на природата и фотографията. Изявява се както като част от групата си, така и с множество солови проекти, които ангажират почти изцяло ежедневието му.

Различните надморски височини го провокират, а една нова такава е повод за настоящия разговор. Става въпрос за новия албум на групата OST –Altitude, което в превод означава надморска височина. Това е втори по ред албум на момчетата, които са от различни крайща на света. Първият -„Мираж” – излиза преди няколко години, като и двата албума се отличават с голяма доза експериментаторство в стилово отношение и включване на най-различни мотиви в тях. Тази линия е търсена и става част от творческия почерк на Момчил Атанасов.

Здравей, Момчил. Къде те намирам в момента и с какво се занимаваш?

В момента съм в София, наслаждавам се на няколко дни почивка след доста зает период, който завърши с представянето на проекта Classic in the Jazz на фестивала A to Jazz в София.

Още ли свириш бос и обичаш планината и фотография?

Разбира се. Това са неща, които са неизменна част от живота ми от години, не се променят току – така.

момчил2Една надморска височина ме провокира за настоящия разговор. На каква надморска височина предпочиташ да си? И извън метафорите – нов албум на твоята група с името Altitude – разкажи ми малко повече?

Моята предпочитана надморска височина определено е над 2000 м. като цяло, макар да обичам и морето. За албума – трудно ми е да разказвам музика, /смее се/, но това е един доста концептуален албум. Музиката за него е писана в последните 3-4 години, има различни по характер пиеси, някои от тях са провокирани от истории от живота ми, други от филми, книги и т.н.

Eastern Breeze например е парче, което е посветено на пътешествията ни из Източна Европа, тук сме имали изключително много приключения – бутали сме колата си с километри, спасявалиме сме хора от наводнение с кабели, в Истанбул убиха човек на 50 м. от хотела ни, малко преди да трябва да си ходим от там и ни отне 2,5 часа да изминем 6-те км до клуба, в който свирехме. Това са, може би, една стотна от нещата, които са ни се случили на Балканите.

Savana е…, при „Савана” случаят е забавен. Това е парче, което измислих докато бях на фиорда Гейрангер в Норвегия, наблюдавах красотите му от един стръмен склон и го чух в главата си, после слезнах до пианото и го изсвирих, записах и пратих на колегите. За първи път го изсвирихме в Дания на саундчек преди един концерт и тогава Рей каза, че му звучи като савана, и така си остана…Като цяло аз си мислех, а и продължавам да си мисля, че това е едно от щастливите парчета на OST /смее се/ въпреки, че с Рей до ден днешен не можем да стигнем до консенсус по темата, но е. Все пак той е от Карибите.

Point of no Return е парче, което написах след като се запознах доста подробно с историята на концлагера в Дахау. Thor Heyerdahl е посветено на норвежкия пътешественик с това име, който от години ме вдъхновява. Fast Forward е посветено на Esbjorn Svensson, пианистът, който през 2008 загина при гмуркане с акваланг, един от любимите ми пианисти и носещ ми безкрайно вдъхновение с години. Time Travel също го написах в Норвегия, по времето, по което написах и „Савана”. Във фантазията ми е него се разказва за самодиви и всякакви други магически същества, които се събират от всички краища на гората на една поляна и си разказват истории, пият, хапват и става невероятно парти. Един вид – като Нарния, но по- хубаво.

Това е вторият албум на групата. Колко време отне създаването и записването му?

Трудно е да се каже. Записите продължиха три денонощия, след това селекция, миксиране, мастеринг, дизайн, печат, и т.н. Тъй като нямаме голям лейбъл зад гърба си и действаме сами, понякога нещата стават доста по -бавно от нашето желание.

На какви парчета залагате? Експериментираш ли още стилово?момчил

Нямам никакво намерение да спирам да експериментирам. В албума има не по – малък микс на влияния отколкото в първия, според мен идва като едно логично продължение, макар и да е с малко по- различно звучене – може би малко по -меланхолично и агресивно.

Може ли групата OST да се похвали с нов клип?

Последният ни клип се казва Altitude, пуснахме го през лятото наминалата година. Да, работим върху нов клип, но за момента няма да издавам по – подробна информация на кое парче и какво друго може да се очаква от него.

Имате ли още съвместни проекти със „Съвременни бохеми”?

Разбира се. Новия клип, по който работим, както и големият концерт с визуализации, който подготвяме, като същевременно заедно с тях често се появявам на места в амплоато си на концертен фотограф, снимахме и няколко видеа в последните месеци.

И изобщо какво предстои на групата? Къде ще представяте новия албум?

На групата… нов басист е най- същественото, наш – приятел от Ротердам, Никос, се „качва на борда”, тъй като Рей се прибра на Антилските острови, където живее с приятелката си. Предстоят ни няколко концерта в България през aвгуст, след това кратка пауза и Eвропейско турне, включващо Румъния, Чехия, Словения, Швейцария, Германия, предполагам и други държави.

А на теб солово?

Солово напоследък съм по – активен от преди, защото осъзнах, че работейки по няколко различни проекта съм доста по- продуктивен и се поддържам свеж, макар че, честно казано напоследък ми идваше малко в повече като количество работа… Emotional Visions of a Wicked Mind е соловият ми проект. В края на 2015 направих два концерта с него – предпремиерата му в Самоков и премиерата в “Студио 5”, в София. Проектът беше приет изключително радушно, така че възнамерявам тази година да има още няколко концерта. В момента работя по организацията им, планирам да са както в БГ така и в чужбина. В плана ми влиза и записването на албум и издаването му. В моята глава крайният срок е краят на 2016 г., надявам се да успея да се вместя във времето.

Освен това имам един доста експериментален и също изключително добре приет проект The Electro Acoustic Fingers [TEAF], заедно с моя дългогодишен приятел и тотално откачен перкусионист – Стефан Христов. Проектът го създадохме преди около 5 години в Ротердам, Холандия, през годините се промени доста, но за щастие най- важното си остана – все още ни е изключително приятно да работим заедно и да общуваме като цяло. Изпълняваме кавъри на известни поп и джаз стандарти по много експериментален начин, миксиращ северно-индийска класическа музика, електроника, класика, джаз, прогресив рок и още доста други стилове.

Нещо като вариация на [TEAF] е проекта Goya, Death and Jazz, тъй като отново сме ние двамата със Стефчо, но освен нас има и още двама невероятни музиканти – Росен Захариев – Роко – тромпет, перкусия и каквото още му дойде на ум, както и Атанас Попов – барабани. Проектът е на няколко години, но до сега е представян около 4 пъти. Базиран е на графики на Гоя – един сет върху графиките му “Los Desastres de la Guerra” и един сет, базиран на абсурдите му. За всяка графика съм написал по един мотив, който в последствие развиваме спонтанно.

Другият ми проект, който вече също е около пет годишен е Classic in the Jazz с прекрасната и много талантлива пианистка  Мария Каракушева. Тук идеята е преработването на класическата музика в нещо актуално. Аранжираме прекрасни произведения от класически композитори така че да зазвучат актуално. До момента сме преработвали произведения на Мусоргски, Григ, Бах, Моцарт,  Бетовен и още доста други.

Няма как за финал да не попитам къде е Самоков в момента за теб?

В сърцето ми. Тази година се прибирах сравнително често, имах възможност и да отида на планина няколко пъти, надявам се сега през лятото да имам още доста пъти тази възможност. Самоков е мястото, където отивам да си почина, да отида на планина и да намеря вдъхновение, да се скрия от глъчката и да открия спокойствие.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close