Общество

Момичетата от „Кати денс” направиха равносметка на годината в ритъма на танца

Анна Манова

Да гориш на сцената, да стъпваш уверено под ритъма на танца, да се раздаваш без умора. И това да не те изтощава, а напротив – да ти подарява нови крила. Точно това правят и показват талантливите момичета от школата на младата самоковска хореографка Катрин Митева.

„В началото бе танцът, а после ритъмът, който го съпровождаше”, е казал прочутият балетист Серж Лифар. Отмина неусетно още една година, за щастие много по-успешна от предишната. Като всяко семейство и нашето, танцово, в края на годината правим равносметка”, с тези думи Митева даде старт на годишната продукция на  студио „Кати денс”. Тя се състоя в началото на седмицата /29 май/ от 18:30 часа в препълнения салон на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859”. Традиционно през месец май и началото на юни приключва танцовият сезон, за да може наесен с нови сили, презаредени и готови за нови предизвикателства да се срещнат отново всички в залата.

Тази година танцовото семейство на „Кати денс” порасна с още две групи – „Кати денс мини” и „Кати денс зумба за жени”. А момичетата от студиото бяха част от почти всяко събитие, организирано в Самоков. Продължиха да бъдат и подкрепа като спорни мажоретки към самоковския баскетболен клуб „Рилски спортист”. 2017 година се оказа и годината на „Кати денс”, защото момичетата съвместно със своята ръководителка, имат множество успехи, призови места, отличия и квота за Италия. Авторският спектакъл „Призвани от огън” успя да помогне благотворително на две болни деца. „Най-голямото постижение за тази година е дело на прекрасния дует Ева Драгалевска и Мария Иванова. Те се класираха на второ място в Международния конкурс „Път към славата” и взеха квота за „Златен Орфей”, Италия 2017. Нашите момичета ще представят Самоков и България през месец септември”, подчерта гордата ръководителка. Последната тяхна изява беше на „Седмица на изкуствата” Боровец 2017, която се проведе в началото на май. Там те грабнаха среброто. А Община Самоков и „Кати денс” ще бъдат организатори на първия танцов фестивал „Самоков танцува” по повод Деня на детето.

„Децата са като хвърчилата. Прекарваш години опитвайки се да ги вдигнеш от земята. Тичаш с тях докато всички останете без дъх. Те се снижават, падат, разбиват се. Ти ги закърпваш, утешаваш, уверяваш, молиш ги да повярват, че някой ден ще летят. Накрая те политат, нуждаят се от по-дълга връв и ти продължаваш да им я отпускаш. Докато те я дърпат и с всяко развиване усещаш тъгата заедно с радостта. Хвърчилото все повече се отдалечава и ти знаеш, че не след дълго това прекрасно създание ще среже спасителното въже, което ви свързва и ще литне. Както е редно. Свободно и само. Едва тогава ще знаеш, че твоята работа е свършена. С гордост и удовлетворение на скъпите ми – Катерина Вукова, Мария Иванова и Милена Кралева мога да кажа, че моята работа като треньор е свършена. Сега е редно да отлетите и да преоткриете себе си и нови светове” с тези думи Кати изпрати с треперещ глас и нескрити сълзи в очите три от своите момичета. Те тази година са абитуриентки. От своя страна момичетата не пропуснаха да благодарят на своя треньор и за пореден път да засвидетелстват своята обич. Това за тях е последна изява като част от голямото семейство, както самите те се изразиха, на „Кати денс”.

След това завесата се вдигна и дойде ред момичетата от всички групи да покажат какво могат на сцената. Всички те бяха завладяни от необяснимата магия на танца, която не би могла да се опише с думи, а само и единствено под формата на стъпки в ритъм. Повече от час се сменяха различни картини пред очите на публиката. Танцьорките показаха умения в различните стилове – ту се хвърляха в страстно танго, след това с лекота преминаваха в модерни и латино танци, показаха изящност в индийските ритми, както и че хип-хопът също им се отдава. Завършващите Катерина Вукова, Мария Иванова и Милена Кралева се раздадоха на сцената.

Публиката подкрепяше всяко преобразяване на момичетата, но най-бурни аплодисменти събраха чаровниците от най-малката възрастова група.

Катрин Митева изрази своята благодарност към всички, които безрезервно я подкрепят и помагат в дейността й. „Най-благодарна съм на момичетата, които посвещават времето си на танца, борят се и вървят напред. Поклон пред вас, таланта и труда ви. Благодаря и на всички родители, че позволявате да работя с децата ви, за мен е удоволствие”, каза на финала на годишната продукция Митева, като не забрави да подчертае, че през есента ги очаква в залата, за да сътворяват красоти и сбъдват мечти заедно.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close