КултураРегионални

Момичетата на Ралица Стоянова в плен на магията от музиката и танците

Анелия Балабанова

Танцът е магия, изящество и красота. В съчетание с подходяща музика докосва най-дълбоките струни на душата. Това показаха талантливите момичета от Школата по танцово изкуство при Читалище-паметник „Отец Паисий – 1859” с ръководител Ралица Стоянова по време на годишната продукция, която изнесоха в понеделник /21-ви май/.  В нея преобладаваха предимно характерните и модерни танци за разлика от концерта „Магията на Коледа”, в който имаше много класически балет.

През март танцьорите на Ралица Стоянова се завърнаха като победители от Седмия фестивал „Абанико” за испанска музика и танц, който се състоя в София. Навръх Благовец те заслужиха приза „Гран при” – най-голямата награда за всички възрастови групи и сертификат за участие в международен фестивал. Преди дни спечелиха и първа награда от Седмицата на изкуствата в Боровец. Чаровните грации демонстрираха колко добре се справят с ритмичните движения и пред своите родители. Началото на концерт-спектакъла поставиха най-малките с каубойски танц. Представителите на втора възрастова група пренесоха публиката в Испания и Полша със своите страстни и огнени танци. Прекрасните музикални изпълнения на Елена Несторова разнообразиха картината. Освен като певица, тя се изявява доста успешно и като възпитаник на танцовата школа. Като допълнение на творческата вечер бяха и пиесите за пиано предложени от възпитаниците на Борис Георгиев – 6-годишната Мария Крамарска, Кристиян Лазаров, Калоян и Горан Сарафиеви, Мариета Димитрова, Надежда Крумова, Божидара Пашова. С малките пианисти са свързани надеждите за бъдещи успехи. От една година ръководител на Школата при Читалище-паметник „Отец Паисий-1859”, в която те се обучават е Борис Георгиев.

Танцът е универсален език, на който народите по света общуват безпроблемно. Не е нужно много, за да се усетят красотата, вълненията и емоциите от хармоничните движения. Възпитаниците на Ралица Стоянова от ШТИ го показаха за пореден път. „Неусетно мина още една учебна година, през която всички ние живяхме с магията, наречена танц. Аплодисментите, усмивките на лицата и блясъкът в очите, който само красотата, сътворена чрез изкуството може да предизвика, са най-голямата награда за целия труд и неуморните репетиции” – сподели  Ралица Стоянова в края на концерта.  Харизматичната Елена Несторова си тръгна с голям букет цветя за своя имен ден, а абитуриентката Йоана Жаркова – част от танцовия състав с подарък като пожелание за попътен вятър в живота.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close