ОбществоРегионални

„Мобилно бюро по труда” гостува в Говедарци

Анелия Балабанова

„Мобилно бюро по труда” е най-новата услуга, която Агенцията по заетостта започна да предоставя на територията на цялата страна Тя стартира от месец август 2019 г. Дирекция „Бюро по труда” – Самоков също се включва в инициативата със свой мобилен екип от специалисти. Първото място, което ще посетят в опит да бъдат по-близо до хората е Говедарци, където са днес. Мястото на срещата е обновения и открит наскоро пенсионерски клуб. Изборът е съобразен с изискването за икономически активно население над 100 души в района и достъп до интернет, поясни директорът Венета Галева. Поетапно услугата ще започне да функционира във всички административни области в страната. „Експертите, включени в мобилните екипи, предоставят пълния набор от услуги на бюрата по труда, с цел да се намали делът на обезкуражените и неактивните лица, както и да се помогне на търсещите работа” – коментира още Венета Галева като добави, че акцентът ще бъде върху информирането, консултирането и мотивирането за регистрация и ползването на посредническите и специализирани услуги на Агенцията по заетостта за осигуряване на заетост или включване в обучение.

Новият подход е адресиран и към работодателите, които имат готовност да наемат търсещи работа лица от съответния район. Във фокуса на мобилното бюро от една страна са местните обекти за търговия, услуги или микропредприятия в сферата на селското и горското стопанство. На тях ще се предлагат посреднически услуги и преференции, които да насърчат наемането, макар и на малко хора. Успоредно с това чрез мобилното бюро ще се търсят безработни и неактивни, които да се насочат към обявените позиции от други работодатели, заявили готовност да осигурят транспорт и наемат безработни от отдалечени от местоработата населени места. То надгражда съществуващите към момента изнесени работни места.

Първата „спирка” на ДБТ-Самоков е Говедарци. След края на срещата ще бъдат обобщени и анализирани резултатите. До края на годината предстоят още няколко посещения под формата на мобилно бюро по труд отново в най-голямото самоковско село При успех тази практика ще продължи и през 2020 г.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close