Общество

Мобилни студиа акостираха в Самоков

Анелия Балабанова

mob2Пътуваща интердисциплинарна платформа за съвременни изпълнителски и визуални изкуства акостира в Самоков. В сряда площадът беше изпълнен с топлина и изкуство – изложби пърформанси, инсталации, музика и танци. В разположени мобилни студиа се изявиха известни артисти, художници, хореографи, певци, фотографи, танцьори и музиканти – Венелин Шурелов, Ива Свещарова, Вили Прагер, Петко Дурмана, Александра Спасова и др. По думите на организаторите това е един по-различен начин за представяне на съвременното изкуство и промотиране на талантливи творци, които поради многобройните си ангажименти и пътувания в чужбина, могат да се видят на определени места – предимно в София от ограничен кръг хора.

Подобен род „аут дор” активности им дават възможност за изява пред по-широка публика. И не само. Благодарение на проекта за мобилни студиа Самоков заедно с още два града – Ихтиман и Радомир се превръщат в притегателен център за местни и гостуващи артисти с номадски начин на живот и артистичен подход, които се осмеляват да прекрачат отвъд стереотипите и имат волята да създават нова художествена и културна рамка. Това дава възможност за един различен поглед върху нещата, обмяна на идеи с местните културни дейци и контакти в неформална среда. По този начин урбан пространството или т.нар. градска среда придобива различни измерения. Ръководителят на проекта – актьорът Стефан Щерев сподели и другата важна насока на работа – интеграцията на ромското население. Това е една от причините изборът да бъде върху тези три града.

Мобилните студиа са средство за художествено изследване и нова публика Важно е да се отбележи, че те са авторски, уникални и направени специално за събитието. „Отправяйки предизвикателства към интердисциплинарното естество на различни артистични практики като медийно изкуство, нет-арт, пърформанси, инсталации, интервенции, ние се стремим да постигнем уникален изказ. Взаимодействието с публиката е съществена част от артистичния подход” – коментира партньорът на проекта Мила Геларди. Мобилните студиа стават факт с осигурената финансова подкрепа на програма BG08 „Културно наследство и съвременни  изкуства” по ФМ на ЕИП 2009-2014 г.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close