ОбществоРегионални

Мобилните оператори намалиха неустойките

Илиян Чалгънов

“През изминалата година сме забранили два пъти повече търговски нелоялни практики, свързани със заблуда на клиента при подаване на лъжливаинформация или спестявана такава. Ангажирани сме по този въпрос и в онлайн търговията”.

Това каза председателят на КЗП Димитър Маргаритов пред БНТ.

Той открои, че най-често се получават жалби и сигнали за телекомуникационни услуги, като става дума както за качеството на самата услуга, така и в доста случаи за дефектни телекомуникационни устройства и отказ от търговците да извършат замяна или да върнат парите на потребителите.

След работата на КЗП с два от трите мобилни оператора вече има съдебни споразумение за намалена неустойката при прекратяване предсрочно договори, каза председателят на КЗП. Т.е. ще се заплащат вече такси до 3 месеца, а не както преди целия период, оставащ до изтичане на договора.

Например имате договор за 3 години, а го прекратявате на първата, вместо 18, ще платите 3 такси, добави той.

След сигналите за телекомуникационните услуги се нареждат и тези за битовите електроуреди и аудиовизуалната техника. Около 20 % от жалбите срещу т.н монополисти – електроразпределителните дружества, топлофикациите и.т., открои Маргаритов.

Малко са оплакванията в сферата на туризма, както и при небанковите финансови институции.

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close