Седмицата

Мобилизацията за Украйна? Фалшива тревога засега.

mobylyzacyya_0Борислав Николов

Във връзка със сигналите на български граждани от различни региони на страната  за повиквателни за явяване в съответните военни отдели, ние от „Самоков365” решихме да проучим как стои въпросът  в нашия град.

Темата за мобилизация се свързва с посещението генералния секретар на НАТО Йенс Столтенбег. След тази среща  в медийното пространство се появи информация, че до град Шабла, област Добрич, ще бъдат разположени Команден център на НАТО и военна база, чиято основна цел ще бъде охрана на изнесения команден щаб.

Министър Ненчев отговори в парламента, след запитване от лидера на „Атака” Волен Сидеров, че се предвижда команден център на НАТО да бъде изграден в гр. София, като 50% от неговия състав ще бъде от страните-членки на НАТО.

Според министъра пред България не стои въпросът за изграждане на база в Шабла.

Какъвто и да случаят, в обществото се прокрадват съмнения по горните теми, които са особено важни, защото малко хора са съгласни да ги мобилизират и да се бият на чужда територия.

Божидар Величков, началник на военен отдел Самоков, даде разяснението, че повиквателни се пращат периодично, за да се провери настоящото местоположение на съответните запасняци или по други причини. За миналата 2014 година са изпратени около 200 повиквателни.Те се дават само на хора, които са служили и се водят на военен отчет. Има курсове за начална и специална подготовка за хора, които не са служили в армията и изявяват желание за това. След като се завърши обучението, лицето се зачислява на отчет. Тогава вече може да се връчи повиквателна, ако има нужда от съответния специалист в някоя военна част.

Божидар Величков уточни също, че при отказ да се яви съответното лице, което е получило повиквателна има глоби в размер от 250 до около 1500 лв, за разлика от обявяването на военно положение и мобилизация, когато действат съвсем други закони.

Сега има контингенти, които тръгват за мисии, но те минават през специална подготовка и подписват специален анекс към договора им, че ако се наложи да отидат някъде са съгласни да отидат доброволно. Също в момента тече кампания за набиране на 40 човека за Враца, като изпитите са лятото. Минава се на медицински преглед, има психически и физически изпит.

Така, че за момента, според неговите думи, няма опасност от каквато и да е мобилизация. Това е официалната информация, която имаме. И все пак аз лично се питам, ако такова нещо се случи и се появят такива повиквателни за мобилизация, как биха реагирали хората и дали биха отишли да се бият в чужда страна, за кауза, която им е чужда?

Както се казва в старата българска поговорка:”Бай бабо да не те среща мечка”. За момента както каза един друг господин във военния отдел: „На източния фронт всичко е спокойно.”.

Засега.

Дано и да е завинаги.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close