Култура

Млади творци гостуват в Самоков за Третия национален пленер по дървопластика

Анелия Балабанова

Самоков е домакин на Третия национален младежки пленер по дървопластика, организиран от фондация „Малък Зограф” със съдействието и подкрепата  на Община Самоков. Мястото на събитието е обичайното – двора на школа „Захари Зограф”.„В днешно време е много трудно един творец да започне пътя си. А всяка нова изработка води до усъвършенстване и трупане на опит”, коментира Пенка Боянова – президент на Фондация „Малък Зограф”.

Тазгодишните участници в пленера са скулпторите Калоян Георгиев, Христо Антонов, Елена Аначкова, Елина Симеонова, Боян Боянов.Това, което обединява творците е младостта им и порива към търсене на нови, необятни хоризонти. Калоян е от Силистра, възпитаник на Националната художествена академия и прави чудеса от метал. Христо Антонов – скулптор от Мездра е другият участник в пленера. Той също има завидна творческа биография, която включва редица изложби, предимно в страната, участия в различни пленери, симпозиуми и като допълнение множество награди. Елена Аначкова е също от младото поколение творци, които не жалят хъс и енергия. До нейните произведения са се докосвали в галерия „Гънд”, Охайо, Художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора” – Кюстендил и на различни други места у нас и в чужбина. С доста внушителна визитка зад гърба си е и другата дама, участваща в пленера – Елина Симеонова. Участия в Стара Загора, Габрово, Кюстендил, София и Белгия са само една малка част от изявите й. Боян Боянов завършва Националната художествена академия през 2002 г. със специалност скулптура  при проф. Крум Дамянов. Работи в областта на скулптурния портрет и малката пластика, както и рисунка и графика. Член е на СБХ от  2007 г. Духовни търсения го водят към храмове и православни манастири, където наблюдава отблизо живота на аскетите. Там намира и професионална изява – работи по реставрацията и украсата на интериора и екстериора; понастоящем работи за Гигинския манастир. Голяма часто от творбите му са провокирани от Трънския край, родното му място. „Не изпускам моментите, които силно ме вълнуват – смяната на сезоните,зимата , пролетта, есента. Спокойствие, красота и няма кой да го види.” – споделя той.

Компания на творците, гостуващи в града ще им прави самоковският майстор на дървени скулптори – Крум Велев. Той от малък се занимава с рисуване, а с резачката се запознава по стечение на обстоятелствата. Така нещата се случват от само себе си и преди няколко години се насочва към изработката на скулптурите. И макар да си е цяло изкуство, направата им е вид спорт в Америка и Канада, разказва Крум и уточнява, че се изработват различни изделия за време. Нарича се резба с резачки или carving chainsaw. Влагайки цялата си душа в направата на скулптурите, майсторът на длетото превръща всяко парче дърво в уникално по рода си произведение на изкуството.

В рамките на една седмица – до 22-ри септември творците ще имат възможност да материализират идеите, вижданията си в уникални произведения, които с течение на времето могат да се окажат безценни. Някои от тях, като Калоян Георгиев и Крум Велев вече са имали близък досег с планинския въздух и творческата атмосфера на Зографската къща, тъй като са част от миналогодишните участници в пленера. Едно от главните действащи лица, спомогнали за реализацията на пленера и неговото трето издание е скулпторът Иван Иванов. Официалното закриване на форума е на 21-ви септември /четвъртък/. То ще бъде съпроводено с изложба от наградени рисунки на участници в Световния конкурс за детска рисунка за периода от 2013 до 2016 г., която ще бъде в Сарафската къща.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close