ОбществоРегионалниСамоков

Младият самоковски автор Або представи дебютната си книга

Анелия Балабанова

В петък вечер младият автор Явор Савчов Въжаров /Або/ представи пред самоковската публика дебютната си книга – „Поводи за връщане”. Десетки почитатели на литературата се събраха в залата на Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” и станаха част от събитието, което успя да се превърне в истински празник.

Або е от Самоков. Представител на поколението, родено след 1990 г., което „живее” свободата и открива светове. Неговият герой търси себе си, пътува по непознати места, среща нови и различни хора по цял свят. Откровено споделя откритията си, опита за преодоляване на прегради и изкачване на върхове. Пленяващо разказва за увлеченията и любовта. Усещането за свобода в този роман е вълнуващ повод за връщане. Такива безспорно има много, а едни от тях са семейството, дома и приятелите. Именно заглавието се е оказало най-трудното нещо, сподели авторът от първо лице. Предупреждава, че книгата не трябва да се приема буквално, защото съдържа и доза художествена измислица.

Свободата е основна тема в книгата. Тя носи възможности, отваря нови врати и хоризонти, но е и голяма отговорност. Във връзка с въпрос на водещия Здравко Йончев от издателство „Рива”, Або коментира, че не е задължително човек да ходи далече, но е нужно да излезе от рутината. Само тогава ще се почувства свободен. „Имал съм късмета да живея на четири континента и да обиколя 40 държави преди да стана на 27 години. Живял съм в Пекин, Финикс, Манчестър, Лондон, Самоков, София. Винаги се сприятелявам с местните и винаги си оставям поводи да се върна” – сподели авторът. „Интересно, полезно и приятно е, а и финансово изгодно” – пошегува се Або. Ето какво още сподели той във връзка с дебютната си творба и родния Самоков.

Або, как се роди идеята за този дебютен роман и имали днес поводи за връщане ?

Аз пиша на много и различни теми. Това е едно от най-завършените и четивни неща, които съм създал. Базирано е най-моите дневници, които съм си водил докато пътувах в Южна Америка. Идеята кристализира много дълго време. Реално започнах писането на книгата през 2013 г. и едва в четвъртък /21-ви февруари/ беше официалната премиера в София. Отне около 6 години докато се стигне до крайния продукт – романа „Поводи за връщане” и смятам, че резултатът е задоволителен.

Как се чувствате днес тук в Самоков сред роднини и приятели?

Чувствам се като у дома си. Винаги съм имал влечение към родния си град и желание тук да представя дебютната си книга и всичко първо, което направя в живота си. Самоков фигурира на много места, дори съм споменал конкретни хора.

Какво съдържа книгата?                                                                                                        

Тя е базирана на моите дневници, но съдържа много фактология. Специалистите я определят като роман и по думите им това е най-близкия жанр до това, което четем.

Чувства ли се Або гражданин на света?

Да. Дори когато живеех в Самоков и не бях излизал много от града също се чувствах гражданин на света. Мисля, че това е състояние, а не е нещо, което се добива с времето.

Предполагам, че това е първият, но не е последен авторски проект?

Абсолютно. Дори днес имах разговор в издателството, в който започнахме да обсъждаме следващи проекти. Нямам представа колко време ще отнеме, колко бързо ще се случат нещата, но имам много идеи в различни жанрове – стихотворения, разкази, други романи. Мога да кажа, че този роман поставя край на един път, който исках да извървя до това да се превърна в автор. А сега тепърва започва новия път към това да се утвърдя като такъв.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close