ОбществоРегионални

Младият историк Силвио Томов представи щрихи от новата история на Самоков в първата си книга

Анелия Балабанова

Решителна крачка към миналото и родовата памет направи младият самоковски историк Силвио Томов. Десетки хора се събраха в Исторически музей-Самоков, където на 13-ти декември /четвъртък/ беше представена неговата първа книга – „Щрихи от новата история на Самоков”. „Той избира да разкаже за своя град чрез възкресяването на родове и личности, белязали неговото минало, но непознати или слабо познати на съвременниците. В представената за първи път история на самоковския род Коцеви, читателят може да проследи съдбата не само на една фамилия, но и на цялото българско общество в три епохи – на османското владичество, на следосвобожденска и на социалистическа България, и сам да направи своите изводи и оценки. Биографията на полковник К. Чичев е представителна извадка за съдбата на това поколение български офицери, чиято професионална кариера и дори личен живот са дълбоко белязани и предопределени от политиката и политическите катаклизми в страната в периода между двете световни войни. Бохемският, но и силно родолюбив образ на поета Иван Йончев, ще докосне всеки, който неизбежно е настръхвал от вълнение, когато военната музика засвири марша „Един завет”” – коментира проф. д-р Веселин Янчев. „Освен богата обща и историческа култура, С. Томов демонстрира интерес към детайла, прецизност и критичност към фактите и тяхната интерпретация. Това ми дава основание да вярвам, че съдбите на представените личности ще заинтересуват не само местната общност, но и почитатели на историята от цялата страна” – споделя още проф. Д-р Янчев по повод произведението. Припомняме, че преди дни то беше представено в СУ „Св. Климент Охридски”.

Самият автор  сподели, че идеята му не е била да налага своята гледна точка за фактите и събитията, а да остави читателя сам да прецени. Информацията е представена и поднесена в достъпна форма. Ценното е, че повечето от материалите се публикуват за първи път. Значително място е отделено на поета Иван Йончев – починал много млад, но оставил голяма следа в българската литература. Негови родственици също бяха сред присъстващите. Директорът на ГИМ-Самоков Веселин Хаджиангелов не пропусна да спомене даренията направени от сем. Йончеви – като масичката, която допълваше интериора на залата в декемврийската вечер. Освен нея са предоставени много документи, писма и снимки, които ще станат част от училищната библиотека. Тя е много богата, но все още не може да функционира както трябва. „Завеждана е по стар тертип” , отбеляза В. Хаджиангелов. Възраждането й е заложено в план графика за следващата година, а творби като „Щрихи от новата история на Самоков” са приятно допълнение. Млади хора с родолюбив дух като Силвио Томов също се биха вписали удачно като част от музейния колектив. Той не спира с първото си сериозно предизвикателство и продължава да крои планове. Сред тях е бъдеща книга за Райово.

„Живо ме интересува въпросът за културното наследство на България, а и по-специално на Самоков. От изключителна важност е как то се опазва, рекламира и показва, защото в голяма степен това е лицето ни пред света”, споделя младият историк. Първата му книга е посветена и на неговия дядо – Иван Шишков, който е бил учител по история, БЕЛ и френски език в село Райово. Вероятно на него дължи страстта си към историята. „Слагаме не край, а началото на едно ново пътешествие на книгата до всички вас” – обърна се авторът на „Щрихи от новата история на Самоков”. То започна веднага след официалната част, когато всеки желаещ имаше възможност да се сдобие с творбата и автограф от нейния създател.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close