Слайд категория

Младежки парламент Самоков откри свое работно помещение

mladejki parlament1

В събота Младежки парламент Самоков официално откри новото помещение, в което ще се помещава. То се намира в сградата, където се намира ЦРСИ. Помещението е безвъзмездно предоставено на парламента от Димитрина Миленкова и от Община Самоков. В същия ден младежите представиха предпримиерно съвместния проект със студентската телевизия „Алма Матер”- филмът „Невидимите млади”. „Невидимите млади” е заснет в Самоков и разказва за живота на младите хора извън големия град. Представена е гледната им точка затова как виждат града си и неговото развитие занапред. В него са заснети Деян Петров – учител, който преподаваше две години в ПГ по туризъм и двама негови ученици Румяна Момчилова и Кристиян Гочев. Деян разказва как се е променил живота му след като се е преместил в Самоков и как става учител в ПГ по туризъм.

 

Идеята, сценарият и част от реализацията са негово дело, а Руми и Крис са избрани да се снимат във филма, заради извънкласните дейности, в които взимат участие и са от хората, стремящи се към промяна.

 

Цялата концепция на „Невидимите млади” е да даде гласност на младите, които живеят в различни от ултраурбанизираните условия на своите връстници. Съгласно проекта ще се заснемат около 20 епизода в цялата страна, като сега се снима в Горна Малина.

 

Официалната премиера на документалния филм „Невидимите млади” ще бъде в средата или в края на месец март и ще се излъчи по Българската национална телевизия.

 

Младежки парламент Самоков се конституира още миналата година, но едва сега се сдоби със свое помещение. Младите хора в него основно са ученици от гимназиалния курс, като се залага на това да се създаде приемственост между класовете. Непосредствено след създаването си Младежкия парламент започна да организира свои акции, с които цели да приобщи младите хора в града към различни каузи и създаде атмосфера на съпричастност и заинтересованост към процесите, които протичат в обществото ни.

 

Думата „парламент“ означава „разговор“, „съвещание“. Именно това е и основната цел на младежката организация – иницииране на дискусии, провокиране на критично мислене и последователно постигане на градивна социална промяна, така че в младежите на Самоков да могат да реализират свои самостоятелни идейни проекти. Именно това бе и основната причина да бъдат поканени като официални гости на събитието родители, учители, ученици, кметът Владимир Георгиев и PR на общината Веска Тодорова, общинският съветник Гиргина Рангочева, Димитрина Миленкова, Борислава Хаджийска, представители на градските медии, приятели и въобще всички, от които зависи бъдещето на младите хора. В края на интересната дискусия, екипът на МПС прояви своето уважение към всички хора, които са помагали за развитието на инициативата до този момент, връчвайки своите първи сертификати за благодарност. По този начин младежките се опитват да обърнат тенденцията, в която младите хора обичайно не дават своите оценки и „нямат право“ да връчват подобни благодарности на „възрастните“. Гостите на откриването продължиха своите обсъждания на специално организирания за целта коктейл. Общото послание може добре да се представи с едно от заключенията на Крис, документирано във филма: „Младите хора не могат да се развият без възрастните, но и възрастните няма как да се развият без нас, младите“.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close