Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Младежки дом и СУ „Отец Паисий” отбелязаха Световния ден на Земята и наградиха отличилите се в тематичен конкурс за рисунка

Анна Манова

Младежки дом – Самоков и ученици от СУ „Отец Паисий” съвместно отбелязаха Световния ден на Земята – 22 април. Наред с това се проведе и награждаване на отличилите се участници в тематичния конкурс за рисунка: „Любимото ми място за отдих – чиста и здравословна околна среда”, превърнал се в традиция за Дома.

Дейно участие в събитието, което се проведе в Хъба, до окончателното приключване на ремонтните дейности в културната институция, взеха възпитаниците на Лалка Чавдарова от 7 „б” клас, заедно с техни съученици от 9 „а” и 10 „а” клас.

Радослав Кленов, Евелин Стайкова, Стела Минкова, Благовест Минев, Богомил Расолков, Георги Прасков, Методи Георгиев, Милена Янкова, Павел Павлов, Митко, Иван Ласкин и Ева Кичева бяха подготвили цветни брошури и тематични плакати с надписи, призоваващи към опазването на околната среда.  Учениците припомниха, че всяка година на 22 април целият свят отбелязва Деня на Земята и всички хора се обединяват около това, че трябва да съхраняваме природата чиста. И да не пропускаме основния фактор, който замърсява – човекът. Отчетоха, че с времето хората все повече осъзнават колко е важно да променят отношението си, за да защитят чистия въздух, водата, зелените гори и биоразнообразието на планетата. Учениците подчертаха, че Денят на Земята не трябва да бъде еднодневно събитие и всеки може да допринесе за опазването на природата като изхвърля отпадъците си на определените за това места. „Не трябва да се забравя, че когато се изхвърли нещо, то не изчезва, а отива някъде – във въздуха или почвата. Обичаш ли гората – боклука в торбата!”, заявиха учениците.

Отговорникът на Младежкия дом Латинка Щъркелова също подчерта, че хората сме неблагодарни към природата и планетата, които са ни осигурили различни блага.

След това бяха наградени най-добрите участници в традиционния конкурс за рисунка. Тази годна в него се включиха ученици от НУ „Станислав Доспевски” с най-голям брой картини – 35 броя, ОУ „Кирил и Методий / 34 картини/, СУ „Отец Паисий” /33 картини/, Обединено училище „Неофит Рилски” /12 картини/ и един участник от ПГ „Константин Фотинов”. Общият брой на картините е 115. Комисия, с председател еколога Владимир Топчийски и членове Елена Петкова – експерт от Община Самоков и Делян Василев – журналист, прецезира най-добрите в различните възрастови категории.

В най-малката възрастова група 1 – 4 клас първото място е за третокласничката от НУ „Станислав Доспевски” Симона Георгиева, след нея се наредиха съучениците Александра Георгиева и Теодор Борисов от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”. В категорията 5 – 8 клас първото място е за осмокласничката Ния Генева от СУ „Отец Паисий”, съответно на второ и трето място са петокласничката Християна Христова от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” и седмокласничката Пламена Стоянова от СУ „Отец Паисий”. Единствената участничка, включила се от ПГ „Константин Фотинов”, Ивана Стефанова имаше подготвена специална награда. При най-големите /9-12 клас/ отличията отидоха при възпитаници на Обединено училище „Неофит Рилски” – Наталия Страхилова, Марио Райчев и Сара Вучкова. Специално за тях Щъркелова беше подготвила изненада. Като най-големи участници тя им подари няколко дръвчета бял бор, предоставени от Общинско лесничейство, които да засадят. Латинка Щъркелова подчерта колко е важно в живота да оставиш нещо след себе си и защо не началото да бъде поставено със засаждане на фиданка.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close