Седмицата

Младежки дом и НУ „Станислав Доспевски” проведоха заедно час по родолюбие

мл домАнна Манова

Седмицата, посветена на 1 ноември и организирана от Младежки дом, Латинка Щъркелова и клубовете „Събеседник по желание” и „Арт палитра” продължи днес с час по родолюбие. Той се проведе с участието на 4 б и 4 г клас от НУ „Станислав Доспевски”. Малчуганите, заедно със своите учителки Виолета Никова и Светлана Иванова, бяха подготвили специална програма.

Отговорникът на Дома Латинка Щъркелова запозна децата и преподавателките с дейността на самоковката Лиляна Несторова, която е създателката на ДВГ „Самокови” и със сръчните си ръце е направила хиляди питки и погачи като всяка една от тях е уникална в изработката си. От фотоси на произведенията й беше направена изложба, като самата Несторова не успя да присъства. Но Щъркелова изненада всички, като показа запазена от нея горна част на погача, съхранена 15 години. Учениците имаха възможността да видят и ръчно изработените от „Арт палитра” неща, които ще бъдат част от благотворителен коледен базар в помощ на едно самоковско дете.

След това всички се преместиха в централната зала, като Щъркелова поздрави присъстващите и отбеляза колко е важна приемствеността, това е начинът да се съхрани българското. Като подчерта, че България може би е единствената страна, в която честваме подобен празник, посветен на неканонизираните светци.  След това на сцената учениците от 4-те класове показаха колко много знаят за народните будители. Te не пропуснаха и самоковските такива, оставили дълбока диря в българската история. Децата споменаха, че Денят на народните будители се чества от 1922 година, като през 1945 година е отменен и след известно прекъсване отново го честваме. От своя страна Латинка Щъркелова беше подготвила викторина и награди за децата. Учениците се представиха отлично, като отговаряха без да чакат дори края на въпроса. Те не пропуснаха да честитят празника на отговорника на Дома и й поднесоха ръчно изработена картичка с послание.

А на финала народната певица Мона Славова поздрави учениците, техните учителки и директорката с две народни песни.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close