Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Младежките танцови състави на Кирил Амбарков с медали и отлично представяне в Дупница и Хисаря

Анна Манова

ДТС „Рила” и ДЮТА „Рила” гр. Самоков направиха отлично представяне от участието си в двата фолклорни фестивала, провели се в Дупница и Хисаря. Децата от съставите на хореографа Кирил Амбарков показаха умения и донесоха златен, сребърен и бронзов медал.

ДЮТА „Рила” се окичиха със златен медал от Десети юбилеен фестивал „Рила ни гледа”, който се състоя на 8 юни в Дупница. Юношеската група получи вкусна торта и парична награда от 200 лв. Младите танцьори се представиха с Момински танц, Пирински танц и Шопски. Преди 10 години „Рила ни гледа” започва като фестивал за обработени български хора. В годините придобива по-голяма мащабност като към него се включват танцови състави, солисти и занаятчии. А от тази година към него се присъединяват и училищата по изкуства в страната. Фeстивалът се провежда на отворена сцена в парк Дупница. Tова е второ участие на самоковските танцьори във фестивала. Миналата година се класираха на второ място.

ДТС „Рила” и ДЮТА „Рила” гр. Самоков участваха и в осмото издание на Балканския шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива вода”, гр. Хисаря. Той е с конкурсен характер и се проведе между 6-10 юни. Нашите танцови състави се представиха на 7 юни. Това е първото им участие в него. ДЮТА „Рила” взеха сребърен медал в тяхната възрастова група, изпълнявайки  китка от няколко танца. ДТС „Рила” се окичиха с бронз, представяйки се със Северняшки танц. В „Евро фолк” участват фолклорни ансамбли, фолклорни певчески и танцови групи, хорове, клубове за народни танци, групи за стари градски песни, духови и фолклорни оркестри, индивидуални изпълнители и дуети. Характерна особеност на Музикалните празници “Евро фолк” е, че всички изпълнения се записват с професионална аудио и телевизионна техника и най-добрите от тях се излъчват многократно по повече от 20 кабелни и сателитни телевизии, както и по Световната интернет телевизия “EuroFolkTV”. С тези дейности се изпълнява основната цел на Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали – EAFF за популяризиране на традиционните народни изкуства чрез огромните възможности на масмедиите. Запазването на многообразието на основните традиционни ценности и идентичността на  различните националности, е гаранция за еволюцията на цялото човечество.

Наред с фестивала в Дупница и Балканския шампионат по фолклор в Хисаря на 8 юни още два от съставите под ръководството на Амбарков се представиха на 9 –ти Национален фестивал „От Трън по-убаво нема”. КНХТ „Рила” – Самоков и ТС „Виделина” към НЧ „Виделина -1932” с . Широки дол  спечелиха статуетка и грамота за отличното си представяне. Интересен факт е, че за някои от участниците това бе дебют на сцена.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close