Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Младежи от четири държави запознаха самоковски ученици с доброволческата дейност в Хъба

Анна Манова

Младежи от Австрия, Македония, Франция и Турция запознаха самоковските ученици с доброволческата дейност. Срещата се състоя на 7 декември /петък/ в Хъба. На нея взеха участие възпитаниците от 10 б и 10 в на СОУ „Отец Паисий” с преподаватели Йорданка Николова и Емил Адирков и 11 в клас от ПГ „Константин Фотинов”, с г-жа Мария Коеджикова. Срещата се проведе не случайно в Хъба, защото той заедно с фондация SEED са сертифицирани да работят с доброволци. Те ще имат възможността да са посрещаща и изпращаща организация в Самоков.

Гостите от четирите държави са доброволци към Европейския корпус за солидарност като всеки от тях пребивава в страната ни от различен период от време. Те разказаха за себе си и какво ги е накарало да се включат. Бяха подготвили кратка презентация, чрез която нагледно показаха какво представлява да си доброволец. Сред тях имаше и психолог, който покани учениците да участват в игра, в която да се разделят на момичета и момчета и да напишат предимствата и недостатъците на противоположния пол, за да се получи интересна дискусия.

Самият Корпус е нова инициатива на Европейския съюз, която дава възможност на младите хора на възраст между 18-30 години  да извършват доброволческа дейност или да работят по проекти в полза на общности и хора от цяла Европа. Идеята за създаването му е обявена от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в неговата годишна реч за състоянието на Съюза през септември 2016 г. Самият Корпус официално е създаден през декември 2016 г.

Доброволците обясниха на присъстващите за активностите, предизвикателствата, запознанствата и възможностите, които дават участието в подобен тип програми. Сами те работят в гимназии и други училища, преподават базисен английски на по-малките ученици, занимават се с деца със специални потребности. Доброволците имат възможност да пътуват извън родината си и да попаднат в мултикултурна среда. Програмата е финансирана по „Еразъм  +”, която традиционно стимулира неформалното образование и работи в посока на личностното развитие след завършване на училище или университет. Тя е с продължителност между 2 месеца и година.

Всички самоковски младежи между 18-30 години, които искат да участват в Европейския корпус за солидарност могат да получат повече информация в Хъба.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close