ОбществоРегионални

Младежи от ПТГ „Никола Вапцаров” станаха мениджъри във водещи компании

Самоков 365

И тази година ученици от специалност „Икономика и мениджмънт” на ПТГ „Никола Вапцаров” се включиха и взеха активно участие в националната инициатива „Мениджър за един ден”, организирана от „Джуниър Ачийвмънт” /JA/. За девета година младежите от самоковското училище имаха възможност имаха възможност да се срещнат с утвърдени лидери и професионалисти от различни сфери на бизнеса и обществения живот като се „потопят” в работното им ежедневие. Нещата „от кухнята” изглеждат доста по-различно и опознавайки ги младите хора имат реален шанс да открият своя кариерен път. 17-тото издание на събитието, което може да се определи и като училище за предприемачи протече под надслова „Вдъхнови бъдещето“. Ентусиазирани и нахъсани се върнаха младежите-участници в събитието от ПТГ „Никола Вапцаров”. Общо 13 бяха одобрените момичета и момчета да получат опит и познания в реална среда. Ето какво разказаха единадесетокласниците.

Ани Васова е била мениджър за един ден в AIG- дружество, свързано със застрахователния бранш. „Много ми хареса обстановката, в която работят, начина им на поведение – също. Бих желала един ден и аз да се развивам и работя в подобна на тази сфера” – сподели тя. Нейната съученичка Петя Дитова е имала възможност да се запознае от първо лице с дейността на икономическия директор в „Петров технолоджи” ЕООД – фирма за производство на части за машини и да проследи отблизо целия производствен процес. „Възхитена съм от комуникацията, която извършват помежду си. Срещнах се с много организирани хора, подкрепят мнението на останалите и го уважават. Присъствах на две бизнес срещи и едно събрание” – разказа Йоана Георгиева, одобрена и избрана на позицията мениджър продукти във „Виваком”. С добри впечатления се прибра и Мартина Здролова, която за един ден беше управител на най-голямата верига за черна и бяла техника в България – „Технополис”. „Моят ден премина много интересно и забавно. Мениджърът беше проучил и знаеше, че се занимавам с баскетбол.” – коментира тя. Това, което я е впечатлило изключително много е хубавото работно място със стая за отдих. Положителни отзиви изказа и Мая Костова – мениджър в „Хаус груп” – фирма за интернет. На позиция в същата световноизвестна фирма, но като ръководител на 3D отдела беше и Елена Несторова. Това, което изтъкна тя  е неопределеното работно време и стаята за релакс, в която има фитнес. На среща на мениджърите и работен обяд присъства Петя Попова – оперативен мениджър в компанията „Dreamix”, занимаваща с разработка на софтуер. Тя попадна в екип от изцяло млади хора, завършили студенти. Като маркетинг-мениджър в софтуерната компания „КоБилдър Интернешънъл” се изяви Виолета Сариева като се убеди лично, че един мениджър има много задачи. „Цялата обстановка беше много приятна” – сподели тя и добави, че е присъствала на две събрания като на едното от тях се е обсъждала промяна в логото на фирмата. Заедно с Мартина, Петя Дитова и Елена Несторова получиха предложения за стаж. На позицията директор на търговията и бизнес развитието в „Телелинк Бизнес Сървисиз”се изяви единственото момче в самоковската група – Светлин Йовев. „Хареса ми, че фирмата, която развива дейност в сферата на услугите има стил и ясни цели, по които работи. Имахме възможност да се запознаем с изпълнителния директор и да присъстваме на заседание със сръбски техни съдружници, което се проведе на английски език” – заяви той като обобщение от престоя си. В интервю за БТВ Светльо разказа за впечатленията си от своето участие в „Мениджър за един ден”. Три от момичетата в XII клас – Велислава Димитрова, Михаела Методиева и Мая Николова бяха в Нов български университет.

Всички се върнаха с подаръци и сертификати за участие в събитието. Негови координатори на местно ниво са преподавателите Биляна Стамова и Цветелина Николова. В същия ден Теменужка Веселинова от XII клас се запозна със задълженията на мениджъра „Маркетинг и реклама на нови продукти” в Coca Cola по проект „Дай старт на успеха”. Предстои екип от компанията да гостува в Самоков.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close