ОбществоРегионалниСамоков

Митрополитската църква „Успение Богородично“ отбеляза храмовия си празник

Анна Манова

Митрополитската църква „Успение Богородично“ отбеляза днес храмовия си празник. По традиция на 15 август, Голяма Богородица, множество миряни прекрачват прага на храма, за да почетат големия християнски празник, да запалят свещ, да се помолят, да си вземат курбан и да се поръсят със светена вода за здраве. От днес започват и тържествата по повод празника на града, който продължава до 21 август /включително/.

Още от ранните часове вярващите се отправиха към Митрополитската църква, за да присъстват на Светата литургия, отслужена от архиерейския наместник отец Михаил. Нейното начало бе в 8:00 часа. Присъстващите запалиха свещи, а част от тях поставиха свои дарове или цветя пред иконата на Дева Мария, за да изпросят за себе си и близките здраве и берекет.

Специална изненада поднесоха Натали Николова и Кристиян Трифонов. Малките певци от читалище „Младост – 2003“ поздравиха тяхната приятелка Мария, която днес има рожден и имен ден, с акапелно изпълнение на „Алилуя“. Присъстващите в този момент в храма побързаха да благодарят на децата за приятното допълнение към празника. След това службата продължи в двора, с освещаване на водата и поръсване за здраве. Дълга опашка се изви около казаните с курбан. Тазгодишният е дело на майсторите войводи от Клуб „Чакър войвода“ и техните симпатизанти, той е телешки. Приготвен е със съдействието на Община Самоков и дарители. Количеството бе достатъчно за 1000 души. Курбанът на Бельова църква, който ще бъде раздаден в съботния ден по обяд, също ще бъде приготвен от КЛИО „Чакър войвода“ и ще е поне 2000 порции.

Тържественост на самия ден точно в тази самоковска света обител придава и храмовият празник. За да уважат празника на черквата присъстваха кметът Владимир Георгиев, зам.- кметовете Сия Шехтанова, Люба Кленова, секретарят Ангелина Вангелова и народният представител Радослав Стойчев.

На Голяма Богородица се отслужват тържествени литургии и се прави водосвет за здраве на много места в самоковско. Празникът е съпроводен с традиционни събори, родови срещи и курбани за здраве. Чества в село Бели Искър, Радуил, Марица, Доспей, Шипочан, Ярлово, Долни Окол. На този ден празнуват носещите имената: Мария, Марияна, Мариета, Мариела, Мира, Миро, Марио, Преслава, Преслав.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close