Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Митрополитската църква посрещна храмовия си празник с множество миряни и рибен курбан

„Самоков 365”

15 август е един от най-големите летни празници в християнския календар – Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица. Тя е покровителка на жените, майчинството и семейното огнище.  На този ден е храмовият празник на Митрополитската църква „Успение Богородично”, с който се поставя началото на тържествата по повод празника на Самоков. Празникът продължава до 21 август, включително.

На големия празник вярващите посещават църквата, за да запалят свещ, да отправят своята молитва, да оставят своя дар или букет за здраве. В Митрополитската църква още от ранните часове се струпаха миряни, за да присъстват на Светата литургия, отслужена от архиерейския наместник отец Михаил. Тя започна в 8:00 часа. След това службата продължи в двора, с освещаване на водата и поръсване за здраве. По традиция имаше и подготвени няколко казана вкусен рибен курбан.

Тържественост на самия ден точно в тази самоковска света обител придава и храмовият празник. За да уважат празника на черквата присъстваха кметът Владимир Георгиев, зам.- кметовете Сия Шехтанова, Люба Кленова, Васил Сайменов, секретарят Ангелина Вангелова и народният представител Радослав Стойчев.

Църквата “Успение на св. Богородица”, наричана още Митрополитска, е осветена през 1793 година. Тя е съградена със средствата на родолюбиви самоковци, като на мястото преди това е имало на по-малка църква от ХVІІ век.   Наполовина скрита в земята, тя била оградена още и с пръстен от висок каменен дувар. През 1805 година започнало преизграждане на църквата с цел превръщането й от едно – в трикорабна, по-висока и по-просторна. Четвърт век били нужни на строителите да завършат новия храм – това е официалната информация, която разказва историята на уникалната църква в Самоков. Днес, наред с уникалната дърворезба, в църквата се пазят икони на основоположника на самоковската школа Христо Димитров, Захари Зограф, Иван Николов Иконописец, Никола Образописов, Захари Попрадойков, Коста Геров – Антикаров, Михаил Белстойнев.

На Голяма Богородица се отслужват тържествени литургии и се прави водосвет за здраве на много места в самоковско. Празникът е съпроводен с традиционни събори, родови срещи и курбани за здраве. Чества в село Бели Искър, Радуил, Марица, Доспей, Шипочан, Ярлово, Долни Окол. На този ден празнуват носещите имената: Мария, Марияна, Мариета, Мариела, Мира, Миро, Марио, Преслава, Преслав.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close