Общество

Мисия „Паркирай в Самоков“

Мария Галчева

parkirane3Много модерни станахме напоследък  да ви кажа, даже прекалено. Особено що се отнася до автомобилите. Всички скочиха на педалите и смело натиснаха газта по тесните самоковски уличета. Но както се занатиска тя, така почна да се търси и място за паркиране. Въпреки че се направи още един паркинг в района на „Вилаз“, той съвсем не е достатъчен, за да побере наличните коли. И се почна зорът с това къде да паркираме, но едновременно с това да запазим и относителната цялост на возилата си.

Най-големият ужас настъпва в понеделник, когато сякаш всички са се наговорили да излязат едновременно.  Около Общината и въобще целият център става особено невралгично, а поздрави се раздават порядъчно и обилно на всички роднини по женска линия. Но същност, какво от това, все едно нищо – негатични емоции и повечко нерви. Като че ли не сме свикнали на далеч по-тежки ситуации, та сме седнали да мрънкаме за тази..

Истината е, че просто няма къде да се спре, а нарушения дал Господ. Колкото искате. Само погледнете в началото на улица „Цар Борис III”, до Еврофутбола  на улица „Търговска“  и зад сградата на музея. А да не ходим далеч. Има големи тарикари, които не могат да различат уширението за спирката на автобусите от градския транспорт от паркомясто и се лепват като гербови марки точно пред Читалището. Страшен героизъм, няма що. Макар да има знак. Някак си не е много градско това като изпълнение, а мирише на 100% селяндурщина.

Редакцията се изпълва със снимки на водачи в нарушение, които явно не се вълнуват много-много от това, че цял град ще ги види и продължават да си спират, където им попадне. Какви са решенията, уважаеми самоковци?

Евентуално да започнем по-често да ходим пеш. Даже е здравословно, ако погледнем фактите в очите. Другото, което обсъждахме преди време беше въпросната синя зона, която обаче беше отхвърлена като идея, защото самоковци нямали пари. Интересно е как намират пари да обслужват и карат доста скъпи коли, а същевременно идеята за платено паркиране ги удря като ток.  Нали все пак сме в страната на абсурдите, нищо не би трябвало да ни учудва.

parkirane2Една от идеите, които имат най-голям резон със сигурност е тази, която касае подземния паркинг на Общината. Въпреки че ремонтът му би глътнал доста пари, това ще отпуши ситуацията поне около административната ни сграда.  Другото, което е малко по-радикално, но вероятно  възпитателно е един паяк и малко скоби. Хем пари ще влезнат в хазната, хем ще се ограничи отвратителната ни наглост и чувство за безнаказаност.

Дотогава ще се мъчим от собственото ни чувство за мързел и за недосегаемост. Това са реалностите. На нас не ни трябват велоалеи, ние не сме ценители на еко движението и на двете колела. Поне в огромната си цялост не сме. Невъзпитани и арогантни сме, водени от чувството за абсолютна безнаказаност. Отдавна са мъртви тези пориви за неудобство и срам.

За съжаление. Единственото жалко е, че се водим само от големината на собственото си его.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close