Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Мисията на организация „Чиста Земя” е да изкоренява вредни навици

Анна Манова

Опазването на околната среда от вредните навици и грубото вмешателство на човека е една от главните теми, върху които е необходимо да погледнем сериозно и в перспектива. Такава е и основната мисъл на създадената наскоро организация „Чиста Земя”. Тя е спонтанно решение на тримата самоковци Георги Прасков, Владимир Митков и Светлин Стефанов. Това, което ги обединява е дългогодишно приятелство, любовта към планината, туризма на открито и това, че обичат да им е чисто. И тримата са водени от едно особено чувство за дълг към природата, но наред с това към себе си, своите семейства, близки и бъдещето на всички нас. За тях да излязат на пикник или разходка сред природата и да направят оборка от спъващия ги отпадък не е нещо необичайно. Това е техният начин на мислене, превърнал се в лична мисия. За своята инициативност те и още няколко души получиха грамоти от Община Самоков в знак на признателност към безкористната им дейност.

Мисия: изкореняване на вредни навици

или да „наказваш” с личен пример

Вредните навици са тази брънка от системата, която ни тегли само в посока надолу с разрушителна сила. Пътят към промяната е тяхното превъзмогване. И макар да не става с бързината, с която ни се иска, важно е да бъде направена най-трудната стъпка – първата!

„Ние и нашите семейства сме възпитани в любов към околната среда и отговорност към нея. Такъв пример даваме на нашите деца. Събирали сме се да чистим много пъти, без да го правим публично. Винаги, когато излизаме сред природата в нас носим торбички или чували, за да направим оборка. Една събота, когато излязох да си набера коприва видях, че няма как това да стане, защото навсякъде е сметище. Тогава положението за мен ескалира”, споделя Георги Прасков.

Това се оказва преломна точка за един от инициаторите на придобилата вече популярност кампания „Да изчистим градО”. Така Прасков, Владимир Митков и Светлин Стефанов създават събитие в социалната мрежа и паралелно с него организацията „Чиста Земя”. Акцентът и в двете е поставен върху картини на околността – връх Мусала, красивите цветята, мръсотията и … човекът, който е неосъзнат и неинформиран.

С кампанията искат да привлекат към себе си още хора, извън тяхната група, и да ги „заразят” с доза отговорност към природата и мястото, на което живеем. Това е първата крачка, която обичайно е най-трудна. Но е въпрос на лично съзнание и отговорност да я направим.

„Това е началото на един дълъг преход и наложителна промяна в мисленето, касаещи не едно или две лица, а цялото човечество. Човечеството живее в кочина!”, споделят тримата активисти.

„Не може да се бяга от проблема, ако искаш да се разреши. Изправянето пред него изисква доста време. Ние като група приятели, любители на екстремните спортове и планината, решихме да се изправим срещу него. И дори да не го наричаме проблем, а предизвикателство. Защото вярваме, че се намират решения. Страшно е, когато виждаш как от сметището умира земята и са тръгнали едни черни пипала навсякъде. Това е толкова голямо и значимо, че не можеш да си затвориш очите пред него”, казва Светлин.

Владимир, Светлин и Георги са от хората, които всеки ден всячески търсят причина да останат тук. Да живеят и възпитават децата си в този град. Да дишат чистя му въздух, да бъдат отговорни и да дават добър личен пример на останалите в борбата срещу лошите навици на повечето да бъдат с „широко затворени” очи за света, който ги заобикаля.

Сговорна дружина… над два тона отпадък събира

Началото на организираната кампания „Да изчистим градО” е поставено през първите почивни дни на април.  Мястото е теренът около Самоковото и река Бистрица. Тримата канят свои приятели и доброволци да се включат в общата им инициатива. И преди да си направят любимия пикник сред природата да почистят мястото, което след това ще им послужи за трапеза. Или както сподели Георги – „за да ни е по-вкусно яденето”. И така кампанията събира по около 15 доброволци и през двата почивни дни. Групата активисти успяват да съберат над 2 тона отпадъци в рамките на няколко часа. Кампанията продължи и през останалите уикенди от месеца, с изключение на Великден.

„Хората не осъзнаваме красотата на природата. Ние сме нейни наематели за определен брой години. Оказва се, че 10-15 човека за два часа могат да съберат тонове боклук. Интересът от страна на доброволците, участници в кампанията се запази, даже с още повече хъс и желание. Сигурен съм, че се поставя началото на нещо по-глобално. Истината е, че ако не проявим необходимото отношение към природата светът отива към разруха. Докато чистим се забавляваме, опознаваме се, обсъждаме интересни теми. Дори хората са по-предразположени да споделят. Всеки сам за себе си трябва да усети необходимостта от промяната.  И да помисли на кое ниво поставя летвата си. Ако имат съзнание да вземат безплатно ръкавици от нас, да вдигнат боклука от земята и да го поставят в чувал вече знаят на какво ниво са”, категоричен е Владимир Митков.

До момента са почистили около Лаго, горното поделение, южните изходи на града, покрай село Доспей. Планът им включва също стария път за Боровец, както и по посока на циганската махала и целия отпадък в река Искър, който отива директно в язовира. Това по думите им е кризисната локация, на която не се обръща необходимото внимание.

Евтини схеми или как срещу 10 лв. си изхвърляш личния отпадък в… гората. Или на изчистения преди ден терен

Групата активисти разчитат на добрия личен пример като вид назидателна мярка. И макар да звучи малко абстрактно, те вярват силно в това. Желанието им е да почистят възможно повече сметища и да ги превърнат в места за отдих и разходка – каквито са били преди това.

Основната им цел е да разбият порочната практика срещу дребна сума доста лица да изхвърлят личния си битов отпадък директно в … гората, или по пътя за село Драгушиново, Ридо, или в Лаго… И да използват за тази цел Депото. Освен всичко друго е безплатно.

Болезнено за групата ентусиасти е, когато са почистили някое сметище и на следващия ден там „цъфнат” нови чували с боклук. Или, когато открият събраното от тях извадено отново от чувалите. Но това не ги демотивира и те с нови сили почистват отново. Един от фрапантните случаи е точно покрай Гергьовден.

„Странно ни е как някои хора не са благодарни за това, че им е почистено и по навик си карат боклука пак на същото място, стоварват го и си заминават. В края на април почистихме покрай поделението и събрахме отпадъците в чували. Някои след това беше дошъл и ги беше запалил и извадил от чувалите. Събрахме наново всичко. Почистихме и пространството странично по пътя за село Доспей. И на Гергьовден видяхме как на почистеното някой беше оставил два чувала с кожа и кръв. Това не е нормално!”, споделят инициаторите на кампанията по почистване.

На част от почистените терени се налага и включването на по-сериозна техника. Тя е от страна на Община Самоков и управителя на Депото Кирил Поповянски.

Сред купищата сметища откриват различни находки – детски играчки, мебели, стари вестници, дрехи, документи, снимки, икона.

„Обикновено това са реставрирани стари къщи на починали роднини, защото сме намирали какво ли не”, казва Светлин.

Пътят към промяната минава през джоба

„Всичко, свързано с опазването на Земята е много сериозно. Стигнали сме до точката на промяна. Ако се осъзнаем или ще намалим потопа, или ще ни повлече всички. Трябва да направим града едно по-чисто и приятно място за живеене, та дори и този, който има навик да изхвърля някъде да му стане неудобно и да спре ”, споделя Владимир Митков.

Динамиката на живот днес не е същата както преди. Светът е динамичен, а промяната е някъде близо.

„Надявам се един ден ние от „Чиста Земя” да направим една кампания от типа „Часът на града” и всеки за 5 минути да се наведе и да вдигне по един боклук. Сигурен съм, че градът ще е най-чистият в страната”, оптимистично заявява Прасков.

И тримата млади мъже са убедени, че трябва да се налагат санкции. И само, когато се бръкне в джоба на човек, тогава има реални резултати. Макар че по думите на Светлин Стефанов няма парични средства, които да покрият нанесените щети до момента.

Пътят към промяната за тях включва създаване на еко патрул, който да обикаля почистените терени. Това ще бъде съвместна дейност с Община Самоков. Други стъпки са поставянето на камери и табели с предупреждения. Идеята им е тези вече бивши сметища да бъдат паркове, алеи и кътове за отдих с пейки. И да се извършва повече обществено полезен труд от хората, които да се включват със залесяване.

Георги Прасков, Светлин Стефанов и Владимир Митков ще продължават да организират кампании по почистване с надеждата, че пътят на промяната започва от всеки един от нас.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close