Спорт

Мирослав Кенанов сложи край кариерата си в биатлона

миро3„Мисля, че достигнах своя максимум и реших да приключа.”

 

Христиана Видинова

Младият самоковски биатлонист – Мирослав Кенанов официално реши да приключи своята кариера като състезател по биатлон, като последното негово участие беше на Олимпийските игри в Сочи. Преди четири години младият спортист взе участие на Олимпиадата във Ванкувър. В спортната му кариера най-добри постижения са Републиканска и Балканска титла, а също така неговото име е записано в Топ 20 на Европейски първенства.

За отказа си от биатлона, причините за това решение и настоящият му начин на живот, да разкаже повече поканихме Мирослав Кенанов в редакцията на „Самоков 365”.

Голямата новина около теб е, че приключваш кариерата си по биатлон. На какво се дължи това?

Това, за което съм мечтал толкова много години и за което съм се борил, не мога да го достигна, поради ред причини. Реших, че е по-добре да се откажа на такава възраст, на която мога да се реализирам в нещо друго.

Какви са тези причини? Защо досега те са спестявани?

Не искам да съдя никой, нито Федерацията, нито треньори и т.н. Относно тях аз нямам никакви забележки. Както знаете в България спортът не се толерира много. Трудно е да се пробие в световния спорт. Реших, че няма какво повече да покажа.

От колко време се занимаваше с биатлон?

Занимавах се близо 14-15 години.

Имаш успехи и си положил доста труд. Какво се случи?

Да, но успехите не ме задоволяват, в такъв смисъл, че може би съм се целял много високо. Но в един момент се оказва, че психическото натоварване е много, лагери по цяла година и реших, че е по-добре да приключа.

Къде се получиха най-сериозните разминавания между твоите очаквания и реалността?

Получиха се реално в класиранията.

Всички знаем, че по цяла година сте по лагери. Намираше ли свободно време за себе си?

Много малко време можех да отделя за себе си и за личния ми живот.

Накъде мислиш да продължиш оттук нататък?

Мисля да продължа да уча – магистърска степен. В момента карам курс за фитнес инструктор. Основно мисля да продължа да се занимавам в сферата на спорта, но конкретно още не съм се насочил.

Предполагам, че ще продължиш да следиш биатлона?

Разбира се. Все пак мечтата ми беше да се занимавам с биатлон и ще продължа да се интересувам от него.

Ще ти липса ли?

Със сигурност ще ми липсва, все още не съм се отърсил от него, но след известен период със сигурност.

Би ли се върнал отново?

Като състезател няма как да се върна. Не знам, не съм мислил, може би след години като си почина хубаво от него (смее се). Да се заредя с положителна енергия отново за него.

А ако имаш възможност отново за реализация в чужбина?

Точно в нашия спорт – няма. Защото тези страни, които се реализират на световно ниво, те взимат много кадри. Няма никакъв вариант. Не можем да се сравняваме със световния елит. Не можем да се сравняваме с бази, финансиране, екипировка.

С какво се бори българският биатлон, за да се наложи?

Състезатели, треньори, всички дават всичко от себе си, за да постигнат много. Те са постигали, постигат и ще продължават да постигат много добри резултати,  защото всички са много трудолюбиви.

Вярно ли е, че на състезания не сте имали лекарски екип, който да се грижи за българските състезатели?

Да, имало е. Но доколкото знам вече има лекар. Въпросът е, че когато докторите се запознаят по-обстойно какво трябва да правят, по колко време трябва да отсъстват от вкъщи, от семейството си и това ги спира.

Смяташ ли, че държавата поддържа спорта и по-конкретно биатлона?

Не. Държавата не само в сферата на спорта и за всички останали сфери не прави нищо. Така че няма да говорим по тази тема.

Ти имаше ли проблем с треньорите?

Не. Стремя се да не навлизам в конфликти и с треньорите, и със състезателите. Всеки си казва неговото мнение, както и аз си го казах.

А настоящият ти треньор Георги Фъртунов не се ли опита по някакъв начин да те разубеди?

За Олимпиадата в Сочи ме подготви именно Георги Фъртунов. Не мога да кажа, че се е опитвал да ме разубеждава. Защото всеки един, който е в сферата на биатлона и знае как стоят нещата ще ме разбере за взетото от мен решение.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close