Интервю

Мирослав Кенанов – Като треньор се чувствам в свои води

u0-neu-d5-e516ca83390709670205e92d506f55ce^pimgpsh_fullsize_distrАнна Манова
Христиaна Видинова

Мирослав Кенанов приключи спортната си кариера официално през 2014 година. Като 14 – 15 години от съзнателния му живот преминават под знака на биатлона. Последното му участие като спортист беше на Олимпийските игри в Сочи, където той не беше доволен от резултатите си и това повлия до голяма степен на неговото решение. Въпреки това, той не се откъсва от спорта, като записва магистратура „Спорт и сигурност” в НСА, изкарва и курс за фитнес инструктор, а през миналия зимен сезон е бил вакс майстор на отбора. От септември месец е треньор по биатлон в СУ „Никола Велчев”.

За новото поприще от другата страна, като треньор, за спорта, Мирослав Кенанов пред „Самоков 365”

Миро, кажи как се развива твоята кариера, с какво се занимаваш в момента?

В момента съм треньор по биатлон в СУ „Никола Велчев“. Преди две години приключих със спортно- състезателната дейност и сега реших с каквото мога да бъда полезен на децата, да им съдействам и да им помогна да се развият като спортисти.

В един определен период от време сякаш се беше разочаровал от спорта? Всъщност какво те отказа тогава?

Просто видях, че в България достигнах максималното си ниво на развитие. Видях, че повече няма какво да дам от себе си, за да съм полезен на отбора и като цяло на биатлона в България, и реших да се оттегля.

С какво се занимаваше до този момент?

Бях известно време фитнес инструктор в София. След това си бях в Самоков и се занимавах главно с магистратурата си. Уча „Спорт и сигурност” в НСА.

Сега си в ролята на треньор. Разкажи как дойде това предложение?

Съвсем случайно. Обадиха ми се от клуба и ми предложиха. Понеже нямах някакви конкретни планове с какво ще се занимавам оттук нататък, дойде ми добре дошло и приех.

От колко време вече си треньор?

От началото на учебната година, от 1 септември.

Вече си от другата страна на нещата. Как се чувстваш в това ново поприще?

Точно това е, че съм от другата страна и някои неща, които не съм ги разбирал, когато съм бил състезател, сега просто ги виждам от друга гледна точка. Сега си давам отговорите на някои въпроси. Чувствам се добре, не ми е чуждо. Разбирам се с учениците. Доста добре ме възприемат, слушат ме, имат уважение към мен.

Какво възпитаваш у тях? Какво им казваш за спорта?

Опитвам се, не само за спорта, опитвам се да ги възпитам в много насоки, да бъдат търпеливи, да бъдат коректни един спрямо друг. Общо взето неща, които самият спорт – биатлон, изгражда много качества в един човек и се опитвам всички тези неща да ги предам на тях.

Питат ли те за големия спорт, за състезанията, интересуват ли се?

Засега не, може би има още някаква бариера от притеснителност между нас, която не преминават, но мисля, че с времето ще се стопи.

Следиш ли изявите на твоите колеги? И какво се случва като цяло в биатлона?

Да, следя. Аз имам чувството, че не съм напускал, че съм си там още. Продължавам да си комуникирам с момичетата и момчетата от отбора. С всичко съм запознат, какво се случва там, все едно съм си там. Да, забравих да кажа, че зимата бях вакс майстор на отбора.

Ако имаше възможност, би ли се върнал отново към спорта?

Аз имам възможност. Даже един приятел, с когото приключихме, сега се върна обратно. Става въпрос за Мишо Клечеров. Той също не се е откъснал кардинално от спорта, запален е по колоезденето и общо взето това си е многофункционална тренировка. И сега на Републиканското на Белмекен се класира много добре. Но аз не бих се върнал. Не че не ми е там мястото, но виждам, че не мога да постигна резултатите, които искам. Не виждам смисъл да се връщам.

Как протичат тренировките ти с децата?

Нали знаете, имаме ролери, които заместват ските лятото. Общо взето един биатлонист трябва да тренира всички други спортове – крос, плуване, колело, походи, фитнес, абсолютно всичко. Биатлонът е многофункционален спорт и изисква състезателят да е подготвен от всяка една гледна точка. В момента децата са на училище по два пъти и тренировките са двуразови – едната тренировка е час и половина, а другата два часа.

Откога започвате тренировките на Боровец?

На Боровец са когато падне сняг.

Колко треньори сте в момента по биатлон?

В момента сме двама и Кирил Василев помага от време на време – и така ставаме трима.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close