ЗлободневноОбществоРегионалниСамоков

Министър Лъчезар Борисов: Сектор „Търговия“ остава напълно отворен

„Самоков 365“

Нови мерки влизат в сила от петък, 27 ноември. Те ще са с продължителност до 21 декември. Това обяви на днешния брифинг здравният министър проф. Ангелов. Новите мерки касаят затваряне в рамките на три седмици на училища, детски градини, молове, ресторанти.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов поясни, че е намерен баланс и решения, които целят да не се доведе до фалит малкия и среден бизнес в страната.

“Днешното решение на МС се водеше от най-важната ценност – живота и здравето на хората. За да е здрава икономиката, трябва да имаме и здрави хора, които да я движат. Този баланс показва, че към момента тези мерки ще работят само три седмици и това го обещаваме на бизнеса. Сектор “Търговия” остава напълно отворен. Продължава нашата работа да намерим най-бързите мерки за компенсация на затворените сектори”, обяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Мерките ще бъдат подпомогнати от НАП, с цел по-бърз ефект за бизнеса. Предвиждат се облекчени кредити чрез банките, партньори на ББР, ще получават фирмите – до 1 млн. лв. за малките и средни предприятия и до 2 млн. лв. за големите.

„Разработваме схема за ликвидна подкрепа на бизнеса с различни индикатори. Единият индикатор са фиксираните разходи, но % от оборота който са загубили през 3-те седмици също е важен такъв”, обясни министър Борисов.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close