РегионалниСамоков

Министър Каракачанов гостува в самоковския завод „Самел 90“

„Самоков 365“

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов бе на посещение в самоковската фирма „Самел – 90“ АД днес. Той бе придружен от генерал – майор Явор Матеев. Инж. Петър Георгиев и екипът му запознаха министъра с възможностите на предприятието и най-вече продуктите за отбраната.

Новият цех за бронировки и бронирани автомобили бе атракцията на това посещение. Също така му бе демонстрирана системата за детекция и обезвреждане на дронове, която е най-новата разработка на фирмата.

Фирма “Самел 90” е създадена през 1964 г., като част от тогавашния военно-промишлен комплекс с цел да задоволява нуждите на Българската армия с електронно и друго специално оборудване. Днес компанията е най-големият производител на специална електроника в България и единственият интегратор с реална технологична база в страната за различни видове специално оборудвани автомобили.

Специален акцент на посещението на министъра бе създаденият преди две години цех за производство на специализирани бронирани автомобили за нуждите на българските въоръжени сили и МВР. „Самарм“ има капацитет да произвежда между 100 и 120 бойни коли годишно. В цеха могат да се произвеждат автомобили 4×4, 6×6 и 8×8.

Направена бе демонстрация и на система за детекция и обезвреждане на дронове, която е най-новата разработка на фирмата. Гамата бронирани машини, които фирмата произвежда, могат да се използват за нуждите на Военна полиция, отрядите за борба с тероризма, жандармерията и граничната полиция. Надеждата на ръководството на „Самел 90“ е днешната визита да доведе до сключване на договори за производство на техника за Министерство на отбраната.

Инж. Георгиев изрази надежда българските пари в българския бюджет да се използват като се даде приоритет на произведеното в България и благодари за визитата на министър Каракачанов и генерал майор Явор Матеев.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close