ОбществоРегионалниСамоков

Министър Гайдарова гостува на кръгла маса в ИОУ „Митрополит Авксентий Велешки“

„Самоков 365“

На 10 март в Иновативно основно училище „Митрополит Авксентий Велешки” бе открита изложба „Живот, отдаден на вярата, църквата и българщината” и се проведе кръгла маса на тема „Нашите дела продължават завещаното”.

Събитията са част от богатата програма на училището, посветена на 225-годишнината от рождението на Митрополит Авксентий Велешки. Началото на празненствата около годишнината бяха поставени с фолклорен концерт, под надслов „Песен и танц нас ни събира, в нас вечността се намира!“ , който се проведе в навечерието на 3 март в зала „Арена“ – Самоков. Кръглата маса се състоя на 10 март,а нейното начало бе поставено с поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на митрополит Авксентий Велешки и изпълнение на химна на училището. Гости на събитието бяха кметът Владимир Георгиев, зам. – министърът на образованието и науката Мария Гайдарова, Росица Иванова, началник на РУО- София област, Негово Преосвещенство епископ Поликарп, Негово Високоблагоговейнство стафр. иконом Михаил Колев, свещеници от Софийска митрополия, директорът на Исторически музей – Самоков Веселин Хаджиангелов, директори на училища и др.

След официалното откриване, гостите бяха поканени да разгледат изложбата, която бе подредена във фоайето на училището. Началото на кръглата маса бе поставено от директора на ИОУ „Митрополит Авксентий Велешки” Ирена Коцева. С няколко уводни думи тя представи изложбата и темите, на които е посветено събитието. Негово Преосвещенство епископ Поликарп акцентира върху значението на митрополит Авксентий Велешки в борбата за църковна независимост и съхраняване на вярата. Г-н Хаджиангелов разказа за големия принос на Авксентий Велешки за основаването на Самоковското рилско богословско училище, в последствие Самоковска духовна семинария.

Интересна и увлекателна бе втората част, която разказа за работата на учители и ученици. На интерактивен дисплей бе представена работата с децата по хореография, изследване на самоковските обичаи, различните представяния, обучението по религия, обучението в СТЕМ центъра и мн. др., които показаха защо училището е иновативно и сочено като най-доброто в Софийска област.

Поздрав към директора г-жа Коцева и към педагогическия колектив отправиха зам. – министър Гайдарова, началникът на РУО и кмета на общината Владимир Георгиев. Те адмирираха прекрасните инициативи във връзка с честването на 225-годишнината от рождението на патрона на училището и цялата работа, като адмирираха усилията и постиженията им да бъдат достойни наследници на Авксентий Велешки.

Заключителната част от редицата чествания на 225 – годишнината от рождението на патрона на училището ще бъде поклонение на гроба на Митрополита, който се намира в Истанбул.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close