Обща категорияОбществоСамоков

Министър Ангелкова проведе работна среща в ПГ по туризъм

„Самоков 365”

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с директора на Професионалната гимназия по туризъм в Самоков Борислава Хаджийска. В учебното заведение се подготвят 250 деца от VII до XII клас и се провеждат стажове на реални работни места в България и чужбина. Срещата се проведе на 16.12.17 г. /събота/.

„Полагаме много усилия за поддръжка на материалната си база и модерното образование на младите хора”, подчерта г-жа Хаджийска. Министър Ангелкова изтъкна, че е изключително важно какви хора работят в туризма, защото от техните професионални умения зависят качеството на предлаганите услуги и имиджът на страната ни. Министерството работи по създаването на Център за квалификация и преквалификация на изпълнителски кадри, допълни тя. Той ще е към Министерството на туризма, а подобни школи има в Испания, Португалия и Франция, чийто опит може да е много полезен и у нас. На срещата присъства и народният представител от ГЕРБ – София област Валентин Милушев. Той подчерта, че е важно да се разяснява на родителите, които влияят в избора на професионална ориентация на своите деца, че професията, свързана с туризма, е престижна и ще имат поле за развитие.

„Стартираме пилотна инициатива с Министерството на образованието и науката в тази насока”, добави министър Ангелкова. Тя акцентира, че темата за кадрите в туризма остава един от основните приоритети в работата на Министерството на туризма. Основната липса на специалисти в сектора е най-вече за изпълнителските позиции. Създаден бе и Междуведомствен съвет за кадрите в туризма с участието на всички заинтересовани страни, който също съдейства за преодоляване на недостига от достатъчно квалифицирани служители, припомни Николина Ангелкова. Министерството ще си сътрудничи с гимназията по туризъм, за да популяризира дейността й. Училището внедрява за първи път не само в община Самоков, но и в София област дуалното обучение чрез работа. То се осъществява на реално работно място във висококатегорийни хотели и ресторанти в Боровец и Самоков. За времето на работа учениците получават възнаграждение. Така те имат възможност да попаднат в реална среда сред професионалисти от бранша.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close