Обща категория

Министър Ангелкова направи работна среща в Боровец

„Самоков 365”

На 2 октомври, по инициатива на министъра на туризма Николина Ангелкова, в курорта Боровец, се проведе работна среща във връзка с готовността за предстоящия зимен сезон.  На срещата бяха поставени и други належащи въпроси. Кметът на Община Самоков Владимир Георгиев постави питането за ужасното състояние на  инфраструктурата, довеждаща до Самоков. Другият важен въпрос беше свързан с критериите за определяне размера на средствата, които се отпускат на общините от държавния бюджет за зимно поддържане и асфалтиране. “Не може Созопол и Самоков да имат по 180 хил.лв. за зимно поддържане и докато Созопол се чудят къде да ги похарчат, за община Самоков зимното поддържане възлиза на над 500 хил. лв”, категоричен беше Георгиев. И допълни: „От друга страна трябва да се мисли в насока да се отпускат средства за асфалтиране на база километри пътна мрежа в една община, а не на база брой жители”.

Другите въпроси, които бяха обсъдени са във връзка със сигурността в курорта и безопасността на туристите. На срещата присъстваха представители на НАП, РЗИ, НАБХ, ПСС, ОДМВР, хотелиери и др. Поставени бяха и други проблеми, свързани със развитието и посещаемостта на Боровец. Коментирани бяха транспортните връзки до курорта особено тези от столицата. Транспортната връзка от Пловдив, която минава по линията Костенец-Радуил-Боровец за тази зима твърде вероятно е да е неизползваема, предвид лошото състояние на участъка Радуил-Боровец. Препоръчано бе всички хотелиери да си направят Плановете за сигурност и безопасност на туристите или да актуализират старите.
На среща стана ясно, че следващата седмица ще се проведе заседание с участието на представители на министерство на вътрешните работи и  министерство на туризма във връзка с осигуряването и обезпечаването на курорта по отношение на пожарната безопасност. Кметът Георгиев също бе поканен да взема участие в срещата. Обсъдени бяха комплексните проверки, които ще се правят от контролните екипи на НАП, БАПХ, РЗИ и др., като се спомена, че е желателно те да се правят съвместно, за да не нарушават работата на заведенията за обществено ползване.
Министър Ангелкова каза, че се надява, че с новия закон за туризма, курортите вече ще имат специален статут, което ще спомогне да се насочат повече средства от държавния бюджет за развитието им.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close