ОбществоРегионални

Министър Ангелкова инспектира Боровец преди сезона

Анелия Балабанова

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе традиционната работна среща в Боровец във връзка с готовността за зимния сезон. В панорамната зала на хотел „Самоков” се събраха контролни органи и представители на бранша. „Всички те изразиха уверението си за посрещането на един добър сезон” – обяви министърът. Като допълнение поясни, че е създадена необходимата организация за това. Комисията за защита на потребителите /КЗК/ ще има изнесени офиси, а МВР ще осигури и командирова допълнително свои служители. По отношение Агенцията за безопасност на храните също ще има създадени приемни, за да може максимално бързо да се реагира при получени сигнали, особено на територията на националните курорти. Готовност има и от страна на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/.

Новото по отношение на ски пистите и съоръженията, декларирано от фирмата-концесионер – „Бороспорт” АД е шестседалковият лифт, който ще посреща гостите на Боровец. Има създадена добра организация със закупуване на ски карти онлайн, за да не се налага туристите да чакат на дълги опашки. Препоръката от страна на дружеството, което може да се счете и като сигнал е да се направи проверка на поставените маси около трасетата за каране като по този начин се избегне опасността от евентуални инциденти. Съгласно Наредбата за информационната обезпеченост, безопасност и категоризиране на ски пистите, задължително трябва да бъдат поставени информационни табели навсякъде, което е направено.

Над 23 машини са на разположение по линия на Агенция „Пътна инфраструктура” /АПИ/ на ключови места, за да се обезпечи максимално снегопочистването и поддържането. Това, което може да се отчете като положителна новина е, че на база данни от контролните органи в Министерството се наблюдава ръст от около 5 % на туристите като конкретно за Боровец се очаква увеличение на британските гости и запазване на нивата на посетителите, идващи от Македония и Сърбия. По думите на министър Ангелкова, нощувките на българи се очаква да бъдат в рамките на 40-45% от общия брой, реализиран на територията на курорта. 1 млн. и 600 хил. чуждестранни туристи отчита статистиката за миналия зимен сезон общо за страната, което е увеличение с 12 %, а за 2016/2017 г. – 1 млн. 400 хил., представляващо ръст от 19 % . „Новото, което ще улесни представителите на бизнеса е, че с последните промени в Закона за туризма и съгласно една от основните политики за намаляване на административната тежест, ние редуцирахме документите, свързани с броя на регистрационните режими и значително облекчихме тези изисквания” – обобщи министър Ангелкова.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close