Седмицата

Министър Ангелкова в Самоков

borovec sreshtaАнелия Балабанова

В четвъртък министърът на туризма Николина Ангелкова пристигна в Самоков и проведе работна среща във връзка с готовността на Боровец да посрещне новия зимен сезон. Както вече е известно неговото официално откриване ще бъде следващата събота – 13 декември. На срещата присъстваха представители на бизнеса и всички институции, имащи отношение към безпроблемното настаняване и престой на туристите. След събирането беше даден кратък брифинг, по време на който представителите на медиите

На първо четене всички – Полиция, контролни органи, хотелиери и не на последно място от „Бороспорт” АД – фирмата, концесионер на пистите декларираха, че са напълно готови. В навечерието на предстоящите празници предстоят масирани проверки в трите зимни курорта – Боровец, Банско и Пампорово. Към момента не са установени някакви фрапиращи нарушения. Голяма част от исканията, целящи по-голямо качество на предлагания туристически продукт. Като цяло тенденцията е да отпадне разделението на зима и лято , за да се използва целогодишно наличният потенциал. „„Бороспорт” АД е готов за двойно повече зимно удоволствие” – заяви Нели Сандалска. Причината е, че вече има 160 уреда за изкуствен сняг, които работят с увеличен капацитет. Продължава работата по мащабната инвестиционна програма като се очаква от април следващата година да започне и реновирането на хотел „Рила”. Радващото е, че вече 60% от пистите са с възможност за изкуствен сняг. Обещанията са, че ще станат и по-осветени, но дали ще са и по-достъпни за самоковци. Този въпрос остана без категоричен отговор. Стана само ясно, че цената на картите не е променяна с години. Другото сигурно е завишеният контрол, който  ще продължи както по отношение качеството на храните, така и във връзка с чистотата, категоризацията на обектите и т.н.

Все още има и доста сериозни проблеми за разрешаване в името на това Боровец да придобие облик на истински европейски курорт. Продължава работата по мащабната инвестиционна програма като се очаква от април следващата година да започне и реновирането на хотел „Рила”. На първо място сред задачите е нормалната пътна инфраструктура, с помощта на която да се стига до зимния център. По думите на министър Ангелкова важна стъпка към това е изясняването правния статут на курортите и увери, че се работи в тази насока. Това би ускорило и процедурата по изготвянето на ПУП, която все още се бави. Накрая присъстващите обещаха и бъдещи такива срещи, които да поставят важни проблеми на масата.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close