БоровецОбществоРегионалниСамоков

Министърът на туризма Марияна Николова проведе работна среща в Боровец

„Самоков 365”

Вицепремиерът и министър на туризма Маряна Николова проведе работна среща с представители на туристическия бранш в Бoровец. На срещата присъства кметът на община Самоков Владимир Георгиев, съветникът по въпросите на туризма Славейко Стайков и Ирина Георгиева зам. – министър на туризма. Присъстваха представители на туристическия бранш от Боровец, Банско, Пампорово и Витоша ски, както и браншови организации от сферата на туризма.

Целта на срещата бе да се обсъди старта на зимния сезон и предизвикателствата, пред които ще бъде изправен. Другият аспект бе да се набележат мерки за справяне с кризата и преодоляване на стагнацията за туристическия бизнес.

Министър Николова откри срещата и представи идеите на екипа на министерството за справяне с кризата, като основните акценти бяха върху рекламата, международните пазари, привличане на българския турист и субсидиране на туристическия бранш. Като туристическа дестинация България трябва да преориентира своята рекламна стратегия и кампания в социалните мрежи, както и в телевизиите на балканските страни. Ключово за развитието на предстоящия зимен сезон е активното и целенасочено присъствие на страната в различни онлайн канали – това начерта министър Николова като приоритет в рекламната стратегия.

Министърът на туризма представи ситуацията в момента и очакванията за зимния туризъм. Тя ще води преговори за удължаване на мерките за подпомагане на бранша, субсидиране на чартърите, както и по предложение на бизнеса, същото субсидиране да бъде приложено и за автобусните превози. Кметът Георгиев изрази задоволството си, че подобна среща се организира с целия бранш и то толкова рано, преди сезона, за да има достатъчно време да се предприемат набелязаните мерки. Той подчерта, че рекламата е много важен аспект в привличането на туристи, но трябва държавата да поеме сериозен ангажимент и върху инфраструктурата в курортите. От името на бизнеса думата взеха представители Боровец, Банско и Пампорово, които изразиха задоволството си, че за пръв път се прави подобна съвместна среща между най-големите зимни курорти. Проблемите са сходни и по тази причина е важно да бъдат взети комплексни решения за решаването им. Всички бяха единодушни, че трябва рекламата да се насочи към балканския пазар, на който за момента ще се разчита най-много, както и за привличане на български туристи. В този контекст трябва да се помисли за провеждането на бели училища и поетапно излизане на учениците във ваканция. Бизнесът настоява още фокусът да бъде поставен и върху факта, че се спазват всички мерки на безопасност. Ски спортовете са едни от най-сигурните и здравословните занимания, единственото струпване на хора е възможно само на лифтове, но и там се взимат мерки за спазване на дистанцията, увериха участниците в дискусията.

Вицепремиерът припомни всички мерки, които правителството инициира, за да подпомогне сектора, който е най-засегнат от разпространението на COVID-19 и все още не може да възвърне дейността си отпреди кризата. От сектора откроиха необходимостта от подобряване на пътната инфраструктура и връзката с летищата. Министър Николова каза, че веднага ще алармира Министерство на регионалното развитие и благоустройство за състоянието на пътя София – Боровец, тъй като той е не само в лошо състояние, но и опасен за живота и здравето хората.

Важно е от сега да започне и подготовката на сезон 2021, защото прогнозите са, че следващите две години отрасълът ще продължи да се възстановява плавно, но все още няма да е достигнал нивата отпреди кризата, заяви министър Николова. И коментира, че се надява на конструктивен диалог и ползотворно партньорство, за да може да очертаем конкретни стъпки и инициативи, с които да допринесем за по-добри резултати в туризма.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close