ОбществоРегионални

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов откри паметника на Гоце Делчев в Самоков

Самоков 365

„Не можем да правим никакъв компромис с въпросите, свързани с българската история”. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов при откриването на паметния знак на Гоце Делчев в Самоков. Идеята за появата му е заслуга на местните патриоти от ВМРОр подкрепена от община Самоков.

Гоце Делчев е роден в българския град Кукуш, учи в българската Солунска гимназия и във военното училище в София – български офицер, български учител, български революционер. Пред него има възможност за кариера в свободна България, но той избира по-трудното и по-рисково – да се върне в поробена Македония и да пали българите в тяхната жажда за свобода. И там намира своя край – убит в сражение с турските поробители. Може би днес някой в нашата западна съседка не е прочел добре историята си и се чуди какъв е Гоце Делчев. Ако има това съмнение, може да прочете стотиците писма, статии и другите материали, които е написал Гоце Делчев. А може и да дойде в хубавия български град Самоков, да сложи едно цвете на неговия паметник и да прочете какво е казал той – „Ние се борим за автономията на Македония и Одринско, за да ги запазим в цялост за бъдещето обединение на България“  – заяви още Красимир Каракачанов в Самоков.  
В церемонията по откриването на паметника, състояла се на 10-ти ноември участва и кметът на града Владимир Георгиев. Събитието уважиха народни представители, заместник-областният управител, представители на общинската администрация, членове на Сдружението на българските родове от Македония и др. В знак на признателност пред делото на българския революционер пред новооткрития паметник бяха поднесени венци от името на министъра на отбраната, началника на отбраната, общинското ръководство, ВМРО и граждани.

Красимир Каракачанов коментира и проведените разговори с делегацията от Република Северна Македония, свързани с нейната кандидатура за еврочленство. „Ние изразихме нашата позиция, която е ясна, категорична и напълно съвпада с рамковата позиция, която беше приета от парламента през октомври м.г. Обяснихме, че не можем да направим никакъв компромис с въпросите, свързани с българската история, с идентичността на българския герой, на всички онези хора, които наричаме част от общата ни история“, каза министър Каракачанов. Той подчерта, че срещата е протекла в откровен и приятелски тон. „Мисля, че те разбраха, че България не води някаква политика на инат, че България е суверенна държава и не се влияе от настроенията в една или друга европейска столица“, категоричен бе военният министър.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close