ОбществоРегионалниСамоков

Министерство на отбраната предоставя на Община Самоков два имота от горното поделение

„Самоков 365“

Днес, 12 август, кметът Владимир Георгиев се срещна с областния управител на София област Радослав Стойчев. Срещата бе във връзка с безвъзмездно предоставяне на два имота от бившето горно поделение, собственост на Министерство на отбраната, на Община Самоков.

С писмо от 23 юли до кмета и областния управител, служебния министър на отбраната Георги Панаьотов заявява, че удовлетворява искането на Община Самоков за безвъзмездно прехвърляне правото на собственост на въпросните имоти, с цел за задоволяване на обществени потребности от местно значение. Имотите са частна държавна собственост и процедурата включва отнемане правото на управление от Министерство на отбраната, със заповед на областния управител, след становище на министъра на отбраната. Радослав Стойчев запозна кмета с движението на преписката. Към момента той е издал заповед, а областна администрация са окомплектовали преписката и тази седмица е изпратена в Министерство на регионалното развитие за отписване на обектите.

В продължение на 15 години Община Самоков  е отправяла многократни искания към Министерство на отбраната за безвъзмездно предоставяне на имоти с отпаднала необходимост, каквито са поделенията, военни терени, ДНА, воения стол и др. За пръв път, след толкова преписки и разговори, вече има реален резултат. Община Самоков ще придобие собственост върху два имота от горното поделение. Единият е с площ от 75 дка, а другият – 109 дка. Кметът Георгиев благодари на областния управител и на служебния министър на отбраната за бързата реакция и подкрепа.

„Въпреки наличието през всички тези години и на народни представители, и на управляващите включително и от града до преди служебния кабинет, никой не ни е съдействал досега това да се случи” – каза Георгиев и допълни, че ще разчита и за останалите имоти, които Общината има желание да стопанисва и развива.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close