ОбществоРегионални

МИГ-Самоков с поредица разяснителни срещи в помощ на кандидатстващите с проекти

Самоков 365

Поредица иформационни срещи организира Местната инициативна група/МИГ/ -Самоков за запознаване на бизнеса с възможностите за кандидатстване по различни проекти. Насърчават се инвестиции в земеделски стопанства, преработката в различни продукти. Допустими за подпомагане са също така проекти  в подкрепа на неземеделски дейности, както и технологии за лесовъдството, преработката, мобилизирането и търговията на горски продукти. Най-мащабната разяснителна среща в тази връзка се проведе на 20-ти септември /четвъртък/ в конферентната зала на хотел „Арена” – Самоков.

Ръководният екип на МИГ-а в лицето на доц. Николай Манев, Валентина Ангелова и Катя Поповянска разясниха подробности във връзка с проектите и кандидатстването. Разработките се представят в МИГ-Самоков, където те се оценяват. След това те се изпращат в ДФ „Земеделие” и ако те се произнесат с положително становище се подписва тристранен договор между бенефициента, МИГ-а и ДФ „Земеделие”. Специалистите поясниха, че по отношение на земеделските производители най-лесно е средствата да бъдат насочени към закупуване на техника. Изискването е машините задължително да са нови, а не употребявани. При преработването нещата не стоят така. Другата предпочитана инвестиция е в закупуването и ремонта на сгради. По отношение на къщите за гости има регистрирани злоупотреби, поради което право да кандидатстват имат само вече действащи. Кандидатстването става в информационната система ИСУН при пълна прозрачност.

Важно изискване е кандидатът да е от района на Самоков – независимо дали е физическо лице или фирма. Идеята е по този начин да се развива територията. Вече мина информационната среща в Драгушиново. Предстоят тези в Радуил, Марица и Продановци.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close