ЗлободневноРегионалниСамоков

Боклуците край местността “Ушите” – нерешен във времето въпрос

Анна Манова

На границата между общините Самоков и Ихтиман, местността позната като „Ушите“,  периодично  се затрупва с множество отпадъци. Това провокира преминаващите по маршрута да се гневят, да правят снимки и да търсят институциите с искането да се вземат крайни мерки за разрешването му.

Един от последните сигнали е от средата на месец април тази година и бе подаден от бившия футболист Стойко Сакалиев, който направи клип и алармира за импровизираното сметище. В него той споделя, че отпадъците се намират точно срещу паметник на хора, дали живота си за свободата. А контейнерите „извират“ от боклуци.

През годините са подавани множество сигнали, а резултатът е бил временен. Голяма част от тях са адресирани до Община Самоков с искане за незабавна реакция. Оказва се обаче, че Община Самоков не е отговорник на това място. От общинска администрация сигнализират за натрупване на отпадъци Столична община. Защото се намира в имоти покрай язовир Искър, район Панчарево. Последният отговор до Община Самоков е от средата на март месец, когато с писмо информират местната управа, че имотът е почистен, а мястото ще бъде наблюдавано и при необходимост ще се почиства, пише още в него.

Явно поетият ангажимент не е достатъчен, при положение, че месец по-късно след поредния отговор Стойко Сакалиев подава нов сигнал.

Наша проверка на мястото установи, че е почистено. Отстранени са и контейнерите, може би с цел да се преустанови тази порочна практика да се замърсява. Но и в този момент имаше наличие на пластмасови шишета, чаши, пликчета, но в значително по-малък размер. Остава да се провери колко дълго ще се запази в приличен вид, предвид предстоящия летен сезон и множеството хора, които преминават по този маршрут и прекарващи време край язовир Искър.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close