ИсторияРегионалниСамоков

Местни ветерани от Втората световна война получиха юбилейни медали

Анна Манова

Трима местни ветерани от Втората световна война получиха юбилейни медали и грамоти, подписани от министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Те им бяха връчени лично от заместник – областния управител на София – област Николай Борисов. Инициативата е на Министерство на отбраната и е във връзка с отбелязването на 75 години от приключването на военните действия. И се осъществява със съдействието на Областната администрация.

Самоковците Христо Мазнев, Стоян Чапкънов и Александър Ласкин са сред малцината, пазещи ярък спомен за събитията от Втората световна война от първо лице. На територията на Софийска област ветераните са 15 души. Мазнев и Ласки, които са на по 102 години, са сред най-възрастните от тях. А Стоян Чапкънов е на 99 години. Поради епидемичната обстановка плануваното официално тържество на 9 май беше отложено, затова ветераните получиха своите отличия в домовете си, при спазване строго на мерките за безопасност. Към жеста се включи и самоковска фирма, която подари на тримата ветерани пакети с хранителни продукти.

„Тези хора са живата история на Самоков, свързана с годините на Втората световна война. Това е истинско геройство в наши дни. Необходимо е да им засвидетелстваме нужното уважение. А техните истории да бъдат записани и съхранени. Войната е оставила траен отпечатък в живота им и те си спомнят и разказват неща, които не могат да бъдат прочетени в книгите. Все по-интересни са личните им истории, защото са емоционални и преживяни“, сподели пред „Самоков 365“ зам.- областният управител на София обл. Николай Борисов.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close