ОбществоРегионални

Местният бизнес в ситуация на извънредно положение

Анелия Балабанова

Ден след ден коронавирусът оставя своите своите дълбоки и незаличими белези върху обществения живот. Потърпевши са абсолютно всички икономически сектори като особено тежки удари понесоха туризмът, ресторантьорството, търговията и транспортния бранш. Тежки окови тегнат върху всяка една фирма заради намаленият обем работа и затворените граници. „Коронавирусът е нещо допълнително, което определено ни затруднява” – споделя административният директор на „Самков инвест” ООД Алесандро Дефацио. Вече пета година фирмата се опитва да наложи търговската марка Pellet4U. „Спряхме се върху производството на пелети, защото в Италия и в другите европейски страни са много търсена стока, заради енергията” – споделиха преди време инвеститорите. 85 % от продукцията е за износ, тъй като за съжаление цените не позволяват тя да бъде ориентирана към вътрешния пазар. „Продължаваме с продажбите, макар че е доста трудно в условията на извънредно положение” – споделя Алесандро. Негарантираните доставки на дървесина пораждат едни от основните трудности в дейността. Това е и една от причините към настоящия момент предприятието да работи с непълен капацитет от четири тона на час. Ето какво още разказа нашият италиански събеседник. 

Здравейте, Алесандро! Може ли да споделите, как една сравнително голяма за мащабите на Самоков фирма като вашата се справя в тази тежка ситуация?

Здравейте! Ситуацията наистина е тежка, но сме решили да не спираме производството, тъй като пелетите, които произвеждаме са важна суровина /гориво/. Желанието ни е да продължим работата и служителите да си вземат пълна заплата.Ще се опитаме да не прибягваме  до помощта, която предлага държавата. Продължаваме работа, но при стриктно спазване на мерките. Раздали сме необходимите лични предпазни средства – маски, ръкавици, на входа се правят и ежедневни замервания на температурата, редовно извършваме дезинфекция на работните помещения.  Макар и в намален режим продължаваме работата, тъй като все пак пелетите са важна суровина. Определено имаме загуби, заради оскъпяването на суровината. Тези във връзка с коронавируса още не сме ги усетили. Очакваме да стане ясно на по-късен етап, вероятно следващия месец в посока намаление на продажбите тъй като шофьорите на камиони се притесняват като трябва да пътуват до Южна Италия и да се връщат обратно, но за момента няма друго решение.

Очаквате ли нещата да приключат до седмица-две, каквито прогнози има?

Като италианец виждам какво се случва в Италия. Там нещата са много зле. Вероятно пандемията ще продължи доста дълго време и тука. Хората обаче не могат да останат без доходи. Хубавото в случая е политиката, която имаме – работниците да са с договор и осигуровки върху цялата заплата. Това означава, че ако един ден спрем работа те ще са подсигурени. 20 човека работят в момента при нас. Имаме нужда още от един-двама, но въпреки добрите условия  е трудно да се намерят сериозни и качествени работници.

Съжалявате ли, че се ориентирахте към Самоков?

Има райони, в които стартирането на подобен вид бизнес  вероятно би било по-лесно, но тук мястото е стратегическо, защото има добра комуникация. Към момента нямаме планове за разширяване, защото в сектора на дърводобива е много трудно. Не може да си гарантираме количеството, от което имаме нужда. Затова изчакваме, но не виждам скоро надежда. Основната част от себестойността на нашата продукция се формира от суровината. Тя е скъпа и това ни ограничава пазарите. Например българския пазар. Вярно е, че качеството на нашите пелети е високо, но в крайна сметка хората търсят нещо по-евтино.

Вече стана дума за Италия. Притеснявате ли се за вашите близки и роднини, които са там?

Разбира се, защото ситуацията е изключително сериозна и касае здравето на всеки един човек. Проблемът е, че ако хората не спазват мерките разпоредени от държавата, може да се стигне до наплив в болниците. При подобно положение те могат и да не издържат, защото не разполагат с достатъчно място и апаратура. Затова трябва да се внимава.

Мислите ли, че ще се нормализират нещата и страната ще се съвземе?

Да, но е необходимо още малко време. Пикът и заболелите в Италия вече започнаха да намаляват. Трябва обаче още да се изчака, защото не се знае какво може да се случи. Минахме миналата година през африканската чума. Тази година ни застигна нещо доста по-сериозно, което касае всички нас – хората. Живеем в изолация, не можем да контактуваме нормално и това е най-лошото нещо.  Дано не се случи друго, защото сегашното положение е доста тежко изпитание за икономиката. В Италия ситуацията е доста тежка. Много фирми няма да успеят да стартират отново работата си и ще затворят. Когато нямаш средства и разходите продължават, няма друг начин.

Ще станем ли свидетели на нещо подобно и в България?

Навсякъде е едно и също, тъй като става въпрос за средства. Ако не мине скоро този период, може да се случи същото и тук. Притеснява ме най-вече доколко ще успеем да защитим работниците си и те да се трудят на спокойствие.  Това, което зависи от нас сме го направили. Осигурили сме предпазни средства, постоянно се замерва температурата на входа, а помещенията се почистват ежедневно. Надявам се извън предприятието да вземат същите мерки. 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close