Седмицата

Местна инициативна група в Самоков – ще има ли и кога?

migАнелия Балабанова

„Една посока – много възможности” беше мотото, под което протече първата среща за създаване на местна инициативна група в община Самоков. Тя премина при засилен интерес. Представители на бизнеса, неправителствени организации, земеделски стопани се събраха в залата на Общинския съвет, за да изслушат най-важните насоки за създаване на местна инициативна група и установяване на партньорство за кандидатстване с проекти по Програмата за развитие на селските райони през периода 2014-2020 г.

Това е нещо, което определено липсваше на Самоков. Първите стъпки в тази насока бяха направени преди няколко години, под егидата на тогавашния Бизнесцентър, но се оказаха неуспешни и явно сега е дошло времето за втори опит. Зам.-кметът на община Самоков Сия Шехтанова поясни някои от изискванията.

Едно от тях е свързано с това, че никой от партньорите – Общината, която е с водеща роля, бизнесът и неправителственият сектор не може да има повече от 49% от гласовете. Максималното финансиране, което се осигурява по Програмата за развитие на селските райони е левовата равностойност на 1 500 000 евро. „Това е нещо ново за Самоков. През предишните периоди не сме се възползвали. ” – коментира кметът Вл. Георгиев. Предстои второ събиране, на което ще бъдат излъчени и представители от отделните сегменти в МИГ-а. Те на брой са около 58-60 в цялата страна.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close